Ted Cruz Foto: Orlin WagnerTed Cruz Foto: Orlin Wagner
Ted Cruz Foto: Orlin Wagner
Donald Trump Foto: Brynn AndersonDonald Trump Foto: Brynn Anderson
Donald Trump Foto: Brynn Anderson

Ted Cruz överraskning i primärvalen i natt

Publicerad

NEW ORLEANS. . Ted Cruz stod för Superlördagens största skräll.

Sent i natt vann han både Kansas och Maine.

– Jag är den enda som kan vinna över Trump, sa han efter segern.

I natt gick ytterligare fem delstater till val i det amerikanska primärvalet. Dagen som kallats Super Saturday hade förutspåtts bli ytterligare en stor seger för Hillary Clinton och Donald Trump. Ändå stod det tidigt klart att det var Ted Cruz som tagit hem de första två ronderna. Och på demokraternas sida var det Bernie Sanders som vann de två förstadelstaterna Kansas och Nebraska, meddelade partiet i natt.

Frank Virchow, 72, uppfödare, South Dakota: – Jag hoppas på John Kasich, han är den mest sansade av republikanerna. Jag tror Trump får svårt att hålla sina löften, och jag gillar honom inte, men skulle rösta på honom i ett presidentval hellre än någon demokrat.Frank Virchow, 72, uppfödare, South Dakota: – Jag hoppas på John Kasich, han är den mest sansade av republikanerna. Jag tror Trump får svårt att hålla sina löften, och jag gillar honom inte, men skulle rösta på honom i ett presidentval hellre än någon demokrat.
Frank Virchow, 72, uppfödare, South Dakota:
– Jag hoppas på John Kasich, han är den mest sansade av republikanerna. Jag tror Trump får svårt att hålla sina löften, och jag gillar honom inte, men skulle rösta på honom i ett presidentval hellre än någon demokrat.
Trevorsh Moore, 28, säljare, New Orleans: – Jag röstar på Hillary Clinton, mest för att hon inte är republikan och har bäst chans bland demokraterna. Jag gillade hennes man som president och tycker att Hillary Clinton alltid stått för något bra. Foto: Annesofie NäslundTrevorsh Moore, 28, säljare, New Orleans: – Jag röstar på Hillary Clinton, mest för att hon inte är republikan och har bäst chans bland demokraterna. Jag gillade hennes man som president och tycker att Hillary Clinton alltid stått för något bra. Foto: Annesofie Näslund
Trevorsh Moore, 28, säljare, New Orleans:
– Jag röstar på Hillary Clinton, mest för att hon inte är republikan och har bäst chans bland demokraterna. Jag gillade hennes man som president och tycker att Hillary Clinton alltid stått för något bra. Foto: Annesofie Näslund
Greg Albrecht, 57, jordbrukare, South Dakota: – Jag tror tyvärr att det blir Donald Trump som vinner på republikanernas sida. I bröjan trodde jag att det var ett skämt, det är skrämmande att han gått så långt. Skulle jag rösta på honom hellre än Hillary Clinton? Utan tvekan. Foto: Annesofie NäslundGreg Albrecht, 57, jordbrukare, South Dakota: – Jag tror tyvärr att det blir Donald Trump som vinner på republikanernas sida. I bröjan trodde jag att det var ett skämt, det är skrämmande att han gått så långt. Skulle jag rösta på honom hellre än Hillary Clinton? Utan tvekan. Foto: Annesofie Näslund
Greg Albrecht, 57, jordbrukare, South Dakota:
– Jag tror tyvärr att det blir Donald Trump som vinner på republikanernas sida. I bröjan trodde jag att det var ett skämt, det är skrämmande att han gått så långt. Skulle jag rösta på honom hellre än Hillary Clinton? Utan tvekan. Foto: Annesofie Näslund
Virginia Melin, 35, producent, Kalifornien: – Jag kommer rösta på Bernie Sanders, men tror att det blir Hillary Clinton. Det är okej, jag kommer stå bakom henne också. Sanders står utanför systemet och jag tror på riktigt att han bryr sig om välfärdsfrågor. Foto: Annesofie NäslundVirginia Melin, 35, producent, Kalifornien: – Jag kommer rösta på Bernie Sanders, men tror att det blir Hillary Clinton. Det är okej, jag kommer stå bakom henne också. Sanders står utanför systemet och jag tror på riktigt att han bryr sig om välfärdsfrågor. Foto: Annesofie Näslund
Virginia Melin, 35, producent, Kalifornien:
– Jag kommer rösta på Bernie Sanders, men tror att det blir Hillary Clinton. Det är okej, jag kommer stå bakom henne också. Sanders står utanför systemet och jag tror på riktigt att han bryr sig om välfärdsfrågor. Foto: Annesofie Näslund

När republikanernas röster hade räknats i Kansas hade Ted Cruz hela 48,2 procent, medan Donald Trump låg långt efter på 23,3. Marco Rubio fick 16,7 och John Kasich 10,7 procent. Cruz gick dessutom mot en tydlig seger i delstaten Maine där han fick 45,9 procent jämfört med Trumps 32,6 procent. I Kentucky däremot tog Trump hem segern, om än mer knappt, med omkring 36 procent mot Ted Cruzs 32 procent. Donald Trump tog även hem den viktigaste delstaten Louisiana där flest delegater stod på spel. Sammanlagt var det ändå Cruz som vann flest delegater.

Skräll av Cruz

Resultatet var en skräll eftersom Trump var den som ledde mätningarna inför valet i de flesta av delstaterna. Samtidigt sa nästan 40 procent av de tillfrågade i flera mätningar att de ännu inte bestämt sig, vilket tydligen inte gynnade Trump.

Efter Super Tuesday beskrevs Trump som närmast ostoppbar och partiet skickade i panik fram presidentkandidaten från 2012, Mitt Romney, som i ett exceptionellt tal varande för Trump som partiets kandidat och kallade honom en katastrof. Kanske kan Mitt Romneys utspel ha fått några väljare att tänka om. En annan viktig förklaring är att endast registrerade republikaner fick rösta i nattens delstater. Den regeln har tidigare tillämpats i Iowa, Nevada, Oklahoma och Alaska med resultatet att Ted Cruz då vunnit över Trump i tre av fyra delstater. Trump har visat sig vara starkast när han kan locka väljare som annars inte brukar rösta eller inte brukar rösta på en republikan.

"Den enda som har chans mot Trump"

Totalt har Ted Cruz nu sju segrar medan Marco Rubio bara vunnit i Minnesota. Resten av delstaterna har hittills gått till Donald Trump.

– Jag är den enda som har en chans mot Donald Trump. Jag är den ultimata personen att utmana Trump, sa Ted Cruz direkt efter beskedet att han vunnit i Kansas.

– Vi var i samma vallokal i morse, vi talade till samma väljare som förstår vikten av att rösta fram en konservativ kandidat som mig.

Ted Cruz har den senaste tiden arbetat hårt för att sprida just det budskapet att han är den bästa att besegra Trump och han har flera gånger antytt att det bästa vore om Marco Rubio och John Kasich gav upp drömmarna om Vita huset så att deras väljare i stället kunde rösta på honom.

– Om vi är splittrade vinner Donald, sa Cruzunder presskonferensen.

Donald Trump svarade på sin presskonferens i West Palm Beach, i Florida, med att också uppmana Marco Rubio att hoppa av och sa att han såg fram emot att bara tävla mot Ted Cruz.

Samtidigt satsar Florida-senatorn Marco Rubio nu allt på Florida som röstar 15 mars. Det är den första delstaten där vinnaren tar hem alla delegater. Rubio ställde därför in sina möten i Louisiana och höll sinvalvaka i hemmadelstaten. Dit kom alltså även Trump, uppenbarligen med siktet inställt på Florida även han. John Kasich kom tre i Maine, men i övrigt kom han sist i alla delstater.

För demokraterna blev natten mer oavgjord. Bernie Sanders vann visserligen två delstater, både Kansas och Nebraska men Hillary Clinton tog ändå hem fler delegater efter att ha utklassat Bernie Sanders i Louisiana.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag