Ted Cruz vann i Iowa Foto: Mary AltafferTed Cruz vann i Iowa Foto: Mary Altaffer
Ted Cruz vann i Iowa Foto: Mary Altaffer
Donald Trump Foto: Jae C. HongDonald Trump Foto: Jae C. Hong
Donald Trump Foto: Jae C. Hong

Ted Cruz besegrar Donald Trump i Iowa

Publicerad

DES MOINES. Iowas republikaner gjorde det igen.

De gav segern till den mest konservative kandidaten.

Och Ted Cruz har just visat att Donald Trump inte är den vinnare han påstår att han är.

Han blev kallade ”lögnare” av Donald Trump i slutspurten. Han blev angripen från alla håll i den sista tv-debatten före valet i Iowa.

Men det blev till slut Ted Cruz, senatorn från Texas, som vann valet i Iowa. Han ledde flera mätningar för någon månad sedan, men tappade sedan ledningen igen till Donald Trump.

Men mätningar är just bara det. Mätningar. Det enda som betyder något är hur folk verkligen röstar och Iowa gjorde till slut samma typ av val som de gjorde 2008 och 2012.

Och 28 procent röstade på Cruz mot 24 procent för Trump och 23 för Marco Rubio.

Många av republikanerna i Iowa är evangeliska kristna och konservativa och en kandidat som Ted Cruz passar dem utmärkt.

Rick Santorum - en annan konservativ republikan - vann här 2012. Mike Huckabee som vann 2008 tillhör också partiets konservativa flygel.

Och Ted Cruz tilltalade sina många kristna väljare när han inledde sitt segertal med orden:

– Gud välsigne den fantastiska delstaten Iowa. Låt mig först av allt säga, ärad vare Gud!

Segern är förstås en stor revansch för Ted Cruz. Han har också visat att det traditionella sättet att bedriva kampanj i Iowa lönar sig.

Han har besökt delstaten nästan tre gånger så ofta som Donald Trump. Han hann under kampanjen besöka Iowas alla 99 counties, han besökte det sista i går.

Och han tackade Iowaborna i natt för att de gett honom segern.

– I natt har Iowa talat. Iowa har sagt att den person som vinner den republikanska nomineringen inte kommer att väljas av media. Kommer inte att utses av Washington-etablissemanget.

Ted Cruz har ofta angripit medierna, bland annat i tv-debatterna. Han fortsatte med det i natt.

– Medierna sa att en konservativ inte kan vinna. Men modiga konservativa sa: Ja vi kan!

Ett eko förstås från president Barack Obama. Men Cruz lovade nu bättre tider för alla som ”lidit” under åtta år med Obama.

– Natten har tillkännagett för världen: Morgonen har anlänt.

 

"Fruktansvärt slöseri med tid"

Framför allt är Cruz seger en rejäl örfil åt Donald Trump. Donald Trump har sagt hela tiden att han kommer att vinna i Iowa. Han säljer mycket av sitt budskap på att han är en vinnare som kan fixa saker.

– Om jag inte vinner i Iowa så har allt varit ett fruktansvärt slöseri med tid, sa han några dagar för valet.

Nå, han har nu misslyckats med det enda som gäller i politiken. Att få flest röster. Han blev tvåa.

– Den 16 juni när jag tillkännagav min kandidatur så fanns det 17 kandidater. Jag blev rådd att inte ens åka till Iowa, för jag skulle inte ens hamna bland de tio översta, sa Donald Trump i natt.

– Vi blev tvåa. Jag är så hedrad. Jag är väldigt hedrad.

En ödmjuk Trump gratulerade Ted Cruz till segern och citerade sedan sin vana trogen en mätning som visar att han leder med 28 procentenheter i New Hampshire.

– Vi åker dit i natt. Jag tror vi kommer att kunna utropa en seger där om en vecka.

Trump tackade också Iowa väljarna. Ja, han påstod till och med att han funderar på att köpa en farm där.

Men frågan är nu om det här nederlaget kommer att smitta av sig. Det är inte ovanligt att opinionen snabbt ändrar riktning när valen väl kommit i gång i USA.

New Hampshire går till primärval redan om en vecka, den 9 februari. Donald Trump har haft en stor ledning där och väljarna i New Hampshire brukar inte gilla konservativa kandidater som Ted Cruz.

Misslyckandet i Iowa kommer också att resa frågetecken om Donald Trump verkligen har resurserna och organisationen att verkligen få folk att rösta på honom. Han riskerar ha fler fans än väljare.

Partiledningen föredrar Rubio

Då ser det ljusare ut för Marco Rubio som kom in på en mycket stark tredjeplats i Iowa. Han hoppas till slut bli den som får bära det republikanska etablissemangets fana i konkurrens med bland andra Chris Christie och Jeb Bush.

Han lät som en vinnare i natt:

– Så detta är ögonblicket de sa aldrig skulle hända, sa Marco Rubio i natt.

– I natt tackar jag er här i Iowa. Ni trodde på mig när andra sa att det här inte var möjligt.

– I natt har vi tagit det första steget och ett viktigt steg mot att vinna det här valet. Jag kommer tillbaka hit i september och oktober, för när jag är den nominerade så kommer vi att vinna Iowa och valet.

Rubio strategi har varit att komma trea i Iowa, tvåa i New Hampshire och sedan vinna South Carolina den 20 februari. Många av de efterföljande valen äger rum i södra USA där han anses han en större chans att vinna.

 

LÄS ÄVEN: Sanders gladast efter rysaren i Iowa

 

Skrämmer iväg mittenväljare

Klart är att den republikanska partiledningen skulle föredra Rubio. Donald Trump dansar inte efter etablissemangets pipa.

Han är omöjlig att styra och säljer in sitt budskap just på att han är en outsider. Men många i den amerikanska ledningen fruktar egentligen en Ted Cruz seger än mer.

Ted Cruz är så konservativ att han anses skrämma iväg mittenväljarna, som i regel avgör ett amerikanskt presidentval. De fruktar en repris från 1964 då den mycket konservative Barry Goldwater gjorde ett katastrofval.

De kan möjligen trösta sig med att varken Rick Santorum eller Mike Huckabee - de två senaste republikanska vinnarna i Iowa - till slut vann nomineringen.

För tillfället ser den republikanska kampen ut att bli ett tremannarace. Cruz, Trump och Rubio. Två av dem var segrare i natt: Cruz och Rubio.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag