Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tecknarnas svar efter dådet mot tidningen

Efter besöket på tidningen, döden i tryckeriet.
"Jag är rädd att det här blir lite nördigt".
Mohammad Muslim, imam i Stockholm: Jag har svårt att förstå vad de menar med denna, eller hur de har tänkt. Förväntningen är att han är på väg att säga något, men jag kan inte lista ut vad det skulle vara. Jag har svårt att tänka mig att man kan bli upprörd över den.
Åke Sander, professor i religionsvetenskap, GU: Jag kan inte se att den skulle irritera någon. Alla sådana här saker är kontextuella. Vad du kommer få för reaktioner efter det är något annat än det du skulle fått innan det hände. Men jag tror ingen i något samfund i Europa att regera på den här.
Rickard Lagervall, islamolog vid Lunds Universitet:
Jag måste säga att jag inte förstår den riktigt. Inte mer än att de gör terroristerna löjliga.
Lennart Eng, ordförande för Svenska tecknare:
Den här är svårtydd. Kan uppfattas så att det är en ödets ironi att slutet sker på den plats där till exempel tidningar trycks, en plats som är förutsättningen för att tankar och idéer ska spridas. Det finns en spänning mellan de svarta terroristmunderingarna och en slags hjälplöshet hos gestalterna.
Foto: Charlie Hebdo
"Jag prenumererar."
Mohammad Muslim, imam i Stockholm: Jag förstår mig inte på den här bilden heller. Det är döden, inget snack om saken, men vad är det man vill säga? Jag kan inte se att det skulle ha någon koppling till islam. Kränkt över den bilden? Då ska man gå långt.
Åke Sander, professor i religionsvetenskap, GU: Den är inte speciellt provocerande för islam. De flesta sådana här bilder kan vara flertydiga och det är väl det som är poängen med dem. Men tolkningen av att döden prenumererar på tidningen måste ju vara att han gör det på grund av att muslimerna har massakrerat dem.
Rickard Lagervall, islamolog vid Lunds Universitet: Den kan tolkas på många olika sätt. Att döden får ännu mer att skörda. Jag tänker inte så mycket mer kring den här.
Lennart Eng, ordförande för Svenska tecknare: Det är bara döden som verkligen gläds, ja storskrattar, åt det som hänt och beslutar sig för att tidningen kan vara värd att prenumerera på. Döden, benranglet, presenterar sig med sin ikoniska utrustning kåpa och lie.
Foto: Charlie Hebdo
Fredag den 11 januari 2015
Mer folk för "Charlie" än för mässan.
Le Pens motmanifestation.
En decimerad clownfamilj, tio återfunna.
Mohammad Muslim, imam i Stockholm: Om det finns någon koppling till islam i den här bilden så ser jag den inte. Det verkar mest som att de vill hylla sin egen marsch för att det var så många folk som besökte den.
Åke Sander, professor i religionsvetenskap, GU: Den är väl snarare mot katolska kyrkan än mot muslimerna kan jag tänka mig. Det är möjligt att de här personerna som är karikerade är kända i Frankrike, det vet inte jag, jag känner inte igen dem. Men att det är fler som stödjer Charlie än som går på mässan det har inget med islam att göra.
Rickard Lagervall, islamolog vid Lunds Universitet: Jag tolkar den som att Charlie drog fler folk än kyrkan. Charlies satir har ju varit mot katolska kyrkan och påven. Det var ju många fler som demonstrerade för Charlie Hebdo än som till exempel demonstrerade mot samkönade äktenskap för två år sedan.
Lennart Eng, ordförande för Svenska tecknare: Manifestationerna, uppslutningen kring Charlie Hebdo har överstigit antalet kyrkobesökare denna speciella söndagen 11 januari. Det är en kick åt det klerikala, som är utmärkande för tidningen.
Sen finns det en spänning mellan de olika folksamlingarna. Nationella Fronten vill utnyttja situationen uppe till vänster och nere till höger sker en tveksam förening av en blandad politikerskara (clowner). De övriga två grupperna är vanliga parisare som visar sin solidaritet. Händelserna har förenat Parisarna och Charli (texten på triumfbågen och vid den okände soldatens grav). En slags samlad stämningsbild och politisk sammanfattning.
Foto: Charlie Hebdo
Tecknare på Charlie Hebdo. Det är 25 års jobb.
Terrorist. Det är 25 sekunders jobb.
Terrorist, ett yrke för latmaskar och idioter.
Mohammad Muslim, imam i Stockholm: Det beror alldeles på vad man läser in i det. Jag kan tänka mig att man kan bli upprörd över denna om man är terrorist. Men om man är terrorist så är man nog redan upprörd. För mig är detta inte något kränkande.
Rickard Lagervall, islamolog vid Lunds Universitet: Det är väl ett sätt att påpeka att de har arbetat väldigt länge och varit ihärdiga och att de inte tänker ge upp.
Lennart Eng, ordförande för Svenska tecknare: Den dramatiska kontrasten mellan det mödosamma och ihärdiga arbetet med att ge ut en tidning som gestaltar tankar och idéer och våldshandlingens brutala explosivitet fångas i en dubbelsekvens. Den pekar samtidigt vidare, vi vet att tidningen finns kvar och att arbetet fortsätter även efter tragedin.
Foto: Charlie Hebdo
Hur är en islamistcell?
"9 kvadratmeter"
Mohammad Muslim, imam i Stockholm: Budskapet tycker jag inte är kränkande. Men den här bilden och flera andra är lite jobbiga att titta på. Du har den stora näsan och bilden är naturligtvis menad att upplevas som nedsättande och man försöker måla en bild av en typisk arab. Det finns någon form av rasism i det.
Åke Sander, professor i religionsvetenskap, GU: Den är rätt rolig. Den spelar på dubbeltydigheten men det kan inte vara några problem med den. Det här är inget som står ut något exceptionellt.
Rickard Lagervall, islamolog vid Lunds Universitet: Jag har faktiskt väldigt svårt att tolka den här. Jag kan inte hitta någon riktig symbolisk mening. Möjligen att islamismen är en trångsynt ideologi.
Lennart Eng, ordförande för Svenska tecknare: Det kan här röra sig vad jag förstår om dubbelbetydelsen hos ordet cell som byter från att handla om hur många som ingår i en terroristcell till ytan på den cell som en gripen cellmedlemmen hamnar i.
Foto: Charlie Hebdo
"Allt är förlåtet".
Mohammad Muslim, imam i Stockholm: Jag är inte speciellt imponerad av bilden av Muhammed. För mig föreställer detta inte Muhammed. Profeten är beskriven väldigt mycket i text men det finns inga bilder på det sättet och det är redan kontroversiellt att avbilda Muhammed. Jag tolkar den här förstasidan som att de försöker säga "Vad skulle Muhammed ha sagt?" om attacken mot Charlie Hebdo.
Rickard Lagervall, islamolog vid Lunds Universitet: När jag tittar på bilden kan den ses som en illustration av att även muslimska organisationer och företrädare gick med i det här tåget i protesten mot terrorattentatet, att man har Mohammed på sin sida. Bortsett från att det är en avbild av honom så är det ingen nidbild. Han ser lika ställd ut som man brukar porträttera Sankte Per.
Lennart Eng, ordförande för Svenska tecknare: Omslaget är mångtydigt, främst texten. Man vill visa att tidningen inte förändrats, samma formspråk och samma lätta identifierbara starkt förenklade gestaltning. Allt är förlåtet väcker frågor, vem förlåter vem och för vad? Profeten sörjer över dådet utfört i hans namn. Bakgrundsfärgen är grön, en färg som kopplas till islam. Tillfällighet eller tanke?
Foto: Kristofer Sandberg

PARIS. Charlie Hebdo släpper under onsdagen sitt första nummer efter terroristattentatet. 

I tidningen – som Expressen läst – finns skämtteckningar av terroristerna Said och Cherif Kouachi.

Rickard Lagervall, islamolog vid Lunds universitet, anser att det nya numret inte är särskilt provokativt, åtminstone inte i jämförelse med tidigare utgåvor.

– Bilderna är inte så provokativa åtminstone inte när det gäller mot just islam och muslimer, säger han.

På tisdagseftermiddagen kallade Charlie Hebdos redaktion till en presskonferens med anledning av tidskriftens nya nummer, det första efter terroristattacken i onsdags. Träffen hölls i tidningen Libérations lokaler, där Charlie Hebdo fått låna utrustning och lokaler. 

Den nya tidningen, som Expressen läste under tisdagskvällen, innehåller skämtteckningar som föreställer de nu döda terroristerna Cherif och Said Kouachi. På en av teckningarna avbildas de på tryckeriet norr om Paris där de sköts ihjäl i fredags. 

Teckningen har texten: “Efter besöket på tidningen. Döden i tryckeriet. ‘Jag är rädd för att det här blir lite nördigt’”. 

IS häcklas

I flera av tidningens skämtteckningar häcklas även jihadister och Islamiska staten, IS.

Rickard Lagervall, islamolog vid Lunds universitet, anser att det nya numret inte är särskilt provokativt, åtminstone inte i jämförelse med tidigare utgåvor.

– Bilderna är inte så provokativa åtminstone inte när det gäller mot just islam och muslimer. De är definitivt inte så grova. Charlie Hebdo har ju tidigare har ju tidigare visat väldigt vulgära bilder där de anspelat på analsex både när det gäller muslimer men också med påven, säger han.

Tecknaren Renald "Luz" Luzier hade nära till tårarna när han berättade om omslaget på presskonferensen. Det har rubriken “Allt är förlåtet” och en karikatyrbild av profeten Muhammed, som gråter och håller upp en skylt med solidaritetsfrasen “Je suis Charlie” - “Jag är Charlie”.

– Jag skrev "allt är förlåtet". Sedan grät jag. Där hade vi förstasidan, sa han.

Han berättade på presskonferensen att han inte kände oro över att tidningen skulle uppfattas som provokativ och leda till ett nytt attentat.

"Mer sympatisk än terroristerna"

– Jag hade inga tvivel om omslaget. Vi förlitar oss på människors intelligens och humor, sa han.

Han menade att arbetet med det nya numret har varit svårt, men viktigt.

– Den Muhammed som vi visar upp är verkligen mer sympatisk än terroristerna, sa han och fortsatte:

– Terroristerna har varit barn och ritat precis som vi. Därefter har de förlorat sin humor.

I rummet längst upp i Líberations byggnad i centrala Paris möttes redaktionens medlemmar av applåder när de kom in. De berättade sedan inför en tyst samling journalister om sitt arbete, som de var tvungna att fortsätta med trots att flera kollegor nu är döda. När presskonferensen var på väg att ta slut lutade sig Renald "Luz" Luzier och de andra kollegorna mot varandra vid bordet där de satt. De fick nya applåder av den församlade pressen. 

Tidigare under tisdagen avslöjade Libération att Charlie Hebdos kommande nummer kommer att tryckas i tre miljoner exemplar, varav 300 000 kommer att finnas distribueras utomlands.

Stort intresse

Under torsdagen tillgängliggörs också en digital version på fyra språk. Numret kommer att finnas tillgängligt på franska, engelska, arabiska och spanska.

Intresset har varit stort och ett tiotal tidningar från andra länder har velat trycka numret tillsammans med sina egna upplagor. Charlie Hebdos redaktion har sagt nej till alla förutom turkiska Cumhuriyet och italienska Il Fatto Quotidiano, som kommer att trycka och distribuera överlevarnumret tillsammans med den egna tidningen på onsdagen.

I Sverige kommer Pressbyrån att sälja tidningen, men hur stor upplaga man får och på vilket språk är inte klart, enligt TT.

– Vi vill i första hand ha pappersupplagan och helst den engelska översättningen. Många frågor återstår, men vi kommer snart få besked om hur stor upplagan blir och när vi får den, säger Fredrik Klein, inköpsdirektör för Reitan Convenience som driver Pressbyrån i Sverige, till TT.