Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Teatern i Mariupol bombades – stod ”barn” skrivet på marken

Se bilderna från gömstället under teatern som nu bombats av Ryssland.
Teatern som förstördes i bombattacken.
Foto: DONETSK REGIONAL ADMINISTRATION / REUTERS

Teatern i Mariupol lades i ruiner av ryska bomber på onsdagen – trots att det sedan flera dagar stått ”BARN” i stor vit text på marken utanför teatern.

Hur det gick för det dryga tusental människor som tros ha befunnit sig i byggnaden är fortfarande oklart. 

Enligt myndigheterna ligger många begravda under rasmassorna

Satellitföretaget Maxar Technologies har med sina bilder kunnat visa hur det ryska ordet för ”BARN” stod skrivet i stora vita bokstäver både framför och bakom teatern i Mariupol som bombades under onsdagen.

Enligt New York Times hade varningen om att barn fanns i teatern funnits där sedan i helgen. Det högerextrema Azov-regementet, som tagits upp i Ukrainas nationalgarde, publicerade förra veckan en film som ska visa teatern fylld med barn och kvinnor. Enligt Mariupols vice borgmästare Sergiy Orlav ska mellan 1 000 och 1 200 personer ha befunnit sig i teatern när bomberna föll. 

I ett meddelande skriver Ukrainas UD att bomben träffade mitt i byggnaden och att ett stort antal människor nu ligger begravda i rasmassorna. 

”Uppskattningen av exakt antal människor är omöjligt på grund av den pågående beskjutningen.” Även stadsfullmäktige skriver att det är omöjligt att uppskatta ”skalan på denna hemska och omänskliga handling”. Ingången till bombskyddet inne i teatern – stadens största bombskydd – uppges också ha förstörts.

– Att vi ska kunna ta oss dit för att ta bort rasmassorna är inte troligt, på grund av det konstanta bombandet, säger Petro Andruitjenko, rådgivare till borgmästaren i Mariupol, till CNN

Ännu ett fruktansvärt krigsbrott i Mariupol. En massiv rysk attack mot teatern där hundratals oskyldiga civila gömde sig. Byggnaden är nu helt förstörd”, skriver Ukrainas utrikesminister Dmytro Muleba på Twitter, och bifogar två bilder som visar teatern före bombattacken och ruinerna som återstår.

https://twitter.com/DmytroKuleba/status/1504141027879313412

På telegram skriver regionens guvernör Pavlo Kyrylenko: ”De jävlarna försöker utplåna Mariupol och Mariupols folk, som har blivit en symbol för motståndet.... hundratals av Mariupols invånare hade tagit skydd i teatern. Det är okänt hur det gått för dem, eftersom ingången till bombskyddet är täckt av rasmassor.”

Han fortsätter: ”Ryssarna har redan börjat med lögner om att det var ett högkvarter för Azov-bataljonen. Men de vet mycket väl att det bara fanns civila där... Det här är ren terrorism.”   

I närheten finns ett badhus som också träffades. Även där hade civila sökt skydd.

Ryssland nekar

Men Ryssland nekar till att ha utfört bombattacken. Landet nekar överhuvudtaget till att man attackerar civila mål.

Efter att Joe Biden till en journalist kallat Putin för en krigsbrottsling, enligt amerikanska medier, kom svaret snabbt från Kreml: ”Oacceptabel och oförlåtlig retorik”, skriver BBC.

I en video publicerad av Sky News säger Biden:

– Jag tycker att han är en krigsbrottsling.

Från ovan syns ordet ”barn” stå skrivet utanför teatern.
Foto: Maxar Technologies/ AP/ TT

Mariupol är den ukrainska stad som kanske drabbats allra hårdast i kriget. Ständig beskjutning och bombningar har blivit vardag och det finns uppgifter om tusentals döda civila. Innan kriget bodde omkring 400 000 invånare i staden. En del människor har kunnat lämna staden via en så kallad ”humanitär korridor”. Det skedde i måndags och under onsdagen efter att tidigare försök misslyckats på grund av att eldupphöret inte respekterats.

Bilder från staden visar på den stora förödelsen. Förstörda hus som fortfarande brinner efter bombattacker. Stadsdelar som ser ut att vara jämnade med marken. Samtidigt ska invånarna lida svårt då vatten, mat och elektricitet blivit en bristvara.


Sanningen har aldrig varit viktigare, se till att du har Expressens app nedladdad för att inte missa några viktiga uppdateringar om kriget i Ukraina.

Klicka här för att ladda ned Expressens app.

Mariupols förvandling – från hamnstad till dystopi

Drönarbilderna visar konsekvenserna av kriget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.