Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Téa, 16, sitter inlåst: ”Man är som ett djur”

Växte upp bland missbruk – bor nu på SiS-hem.
Téa, 16, är placerad på SiS-hemmet Arnhem utanför Falköping.
Foto: SVT
Téa, 16, har varit omhändertagen sen hon var 11 år.
Foto: SVT

Téa, 16, växte upp i ett missbrukarhem och började självmedicinera redan som tioåring.

De senaste fem åren har hon varit inlåst på statens vårdinstitutioner.

Nu berättar hon om sin tillvaro för SVT:

– Jag vet inte ens om man har ett liv här inne, man är som ett djur, säger Téa. 

Som tioåring började Téa självmedicinera vodka som hon blandade med Fun Light. Allt för att dämpa den ångest som slutade mot att hon som 11-åring stod på ett tågspår och väntade på döden. Men självmordsförsöket avvärjdes, och Téa omhändertogs.

Till en början flyttades hon mellan olika familjehem och senare HVB-hem. Men på grund av hennes utåtagerande och ibland aggressiva humör placerades hon på SiS-hem (Statens ungdomshem), den mest låsta formen av ungdomsvård. Då var hon 13 år gammal.

– Det är inte många HVB-hem som vill ha en ungdom som är så utåtagerande, berättar Téa för SVT.

– Jag vill att folk ska veta hur det är, jag vill ändra på institutionerna i Sverige. Kanske kan det hjälpa ett barn – en ungdom - där ute från att slippa gå igenom det här, fortsätter hon.

Téa vittnar om sexuella övergrepp och personal som säljer droger inne på SiS-hemmen. Två ställen där hon varit placerad har stängt ned på grund av det.

”Jag vill ändra på institutionerna i Sverige”, säger Téa, 16, som varit omhändertagen inom ungdomsvården sen hon var 11.
Foto: SVT

Får inte hjälp med sitt missbruk

Varje år placeras 1100 ungdomar på SiS-hem och var sjunde har minst en psykiatrisk diagnos. Så även Téa, som upplever att hon aldrig fått hjälp med sin mentala ohälsa och det missbruk som i perioder fortsatt även bakom murarna.

– Jag har dokumenterat missbruk men aldrig fått hjälp med det.

– Hur många barn till ska ta en överdos, hur många ska må dåligt på grund av systemet?, frågar hon sig.

Tvångsvården ”ett slags förvar”

Boendet i Säter, som Téa sitter på nu, är i grunden en akutplats där unga flickor slussas vidare inom loppet av några veckor. Téa har suttit där i över sex månader. Socialtjänstens vårdform får skarp kritik av Johan Feldtmann, som själv är chef på SiS-hemmet Margretelund. Han kallar tvångsvården ”ett slags förvar”.

– Barn som har akuta psykiatriska vårdbehov ska inte vara inom SIS, säger han till SVT.

– Det är väldigt allvarligt för de ungdomar som blir berörda av det. Att de inte får den vård de har rätt till.

Socialtjänsten i Säter, som ansvarar för Téas placeringar och vårdplan, har inte svarat på SVT:s frågor om Téa på grund av sekretess.

Johan Feldtmann, chef på SiS-hemmet Margretelund.
Foto: SVT

Se också:

Generaldirektören svarar riksdagen om fängelseförslaget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.