Sture Nordh var också med på resan till Italien Foto: Henrik Montgomery
Sture Nordh var också med på resan till Italien Foto: Henrik Montgomery

TCO-basen medger ledig tid

Publicerad
Uppdaterad
Styrelseledamöterna i fackförbundsägda Riva del Sole riskerar att granskas av skattemyndigheten efter Expressens avslöjanden. - En tumregel säger att konferens- och tjänsteresa ska ha schemalagt program minst sex timmar per dag, säger skattedirektör Björne Sjökvist. En av styrelseledamöterna, TCO-basen Sture Nordh, medger nu att han själv helt saknade program en av dagarna på det italienska lyxhotellet.
Riva del Soles styrelseledamöter hade ett officiellt program under förra veckan i Italien. Men det visar sig nu bestå av bara några timmars arbete under tre dagar - och att vistelsen kan klassas som en semesterresa.
Samtliga fem ledamöter stannade minst fem dagar. Wanja Lundby Wedin kom fredag 15 maj och åkte hem en vecka senare. Hon hävdar genom sin pressekretare Johan Hill att hon hade ett program varje dag under sin vistelse med sin make på Riva del Sole.

"Man åker för att arbeta"

TCO-ordföranden Sture Nordh däremot medger att det fanns en ledig del av resan.
- Jag kom dit med min hustru på söndag kväll och på måndag arbetade jag med frågor som gäller mitt arbete hemma I Sverige. På tisdagen, onsdagen och torsdagen hade vi möten I Riva del Soles styrelse. På fredagen hade jag inget program, säger Nordh.
Känner du till skatteverkets regler som sager att man ska ha ett schemalagt program på minst sex timmar om dagen?
- Nej, det gör jag inte.
Du upplever inte att det kan ha varit för mycket inslag av semester under din vistelse på Riva del Sole?
- Jo, det kanske det är om reglerna är sådana, men är det något som är fel så ska det rättas till och så ska vi redovisa det, sager Nordh.
Wanja Lundby-Wedin har tidigare sagt till Expressen att hennes vistelser på Riva del Sole gör att hon kan sköta sitt uppdrag bättre som styrelseordförande.
Ett sätt för henne att förstå verksamheten är till exempel att vara "kund".
Skatteverket gör regelbundet revisioner av bolag. Då tittar de på om tjänsteresor delvis varit dolda semesterresor:
- Grejen är att man åker för att arbeta, det är ju hela idén, säger skattedirektör Björne Sjökvist, som uttalar sig generellt.
- Det händer att vi hittar att "det här var inte tillräckligt mycket tjänsteresa". Det har visserligen varit studiebesök, undervisning och sådant men det når inte upp till den nivån som gäller för en tjänsteresa och då beskattar vi de här deltagarna, i alla fall för en del av kostnaderna för resan.

"LO betalade flygbiljetterna"

Wanja Lundby-Wedin har på LO:s hemsida hävdat att alla förmåner hon fått under resan, som till exempel hennes makes gratisboende på lyxhotell i hennes dubbelrum, ska beskattas i Italien eftersom det handlar om ett italienskt bolag.
Men hennes egen kanslichef, Kjell Ahlberg, säger:
- Det var en tjänsteresa för LO:s räkning. LO betalade också flygbiljetterna.
Gällde det för alla från LO som reste till bolagstämman?
- Ja.
Hur såg ditt eget program ut?
- Vi hade styrelsemöte på tisdagen och onsdagen. På torsdagen var det bolagstämma.
Hur länge varade era möten?
- 3- 4 timmar inklusive lunch.
Vad gjorde du resten av tiden?
- För min del var det ett studiebesök eftersom jag blev invald med Riva del Soles styrelse och skulle bekanta mig med verksamheten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag