Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Glöm experterna – här är de som brukar ha svar

Blir det extraval? • Vem bär ansvaret? • Kommer C samarbeta med V?

Löfven, Åkesson eller hundra statsvetare – ingen tycks veta bättre än någon annan hur regeringskaoset ska klaras upp. 

Desto fler har åsikter – Expressen har därför frågat de som inte drar sig för att säga vad de tycker: taxichaufförerna.

Christos Aslanidis, 55 år, Kista

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Det är politik och då kan vad som helst hända. Med tanke på att ingenting ändras i Sverige så spelar det ingen roll vem som kommer till makten. Den ena är värre än den andra. Det handlar inte om Socialdemokraterna, det handlar om politik och alla partierna har samma linje att plocka skatter och det är småföretag som drabbas mest.  Jag förväntar mig ingenting. Värre kan det bli men bättre kan det aldrig bli. Om det blir extraval är det klart att jag kommer rösta, det är min skyldighet. Men det blir alla fall inte sossarna. Det blir antingen moderaterna eller Sverigedemokraterna.   

Tesfai Zewoldi, 77 år, Alby

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Partierna har tagit upp den här frågan under lång tid men Socialdemokraterna har inte respekterat det. Den här krisen är resultatet, Socialdemokraterna har inte gjort det som behövts. De får skylla sig själva. Jag är invandrare från Eritrea och lever här på lånad tid. När som helst kan jag åka hem. Svenska politiken är alltid densamma – hungriga människor som vill sitta vid makten och regera, ingenting annat. De är inte intresserade av andra människor, de är intresserade av sig själva, att de ska leva gott. Titta på Sverigedemokraterna, de var fattiga pojkar som har kommit med en idé om att det enda sättet att leva gott är att komma till politiken. Jag röstar alltid, ända sedan jag kom till Sverige så har jag röstat på Socialdemokraterna för det var där Palme var partiledare.

Vassiliki Andriakopoulos, 71 år, Järna

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Jag tycker det är förskräckligt att det ska behöva bli så stort när de säger att det bara handlar om nyproducerade lägenheter. Jag är själv född i Grekland i en högerregering och jag har sett med egna ögon hur det är där, att folk bara tänker på sig själva och det finns ingen socialt skyddsnät. Det har börjat bli så även här med alla privata äldreboenden och sjukvård, att man måste betala för sig. De som inte har pengar får ingenting. Jag hoppas att Löfven ska vara kvar, det är det mest skonsamma för Sverige. En socialdemokratisk regering är mer rättvis. Om det blir extraval kommer jag rösta, har man rätt till det måste man utnyttja det. 


Patrick Rosenqvist, 61, Marstrand

Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON

– Det var mer eller mindre väntat. Jag har velat ha nyval sedan länge. Jag kommer att rösta om det blir nyval. Socialdemokraterna som jag är uppvuxen med från 60-70-talet finns inte kvar längre. Jag har inte jublat så mycket som nu över att han blev fälld.

Wafaa El-omar, 59, Kortedala

Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON

– Jag är mycket besviken över regeringen och känner mig sviken under pandemin. Jag har jobbat och betalat mycket skatt genom åren men får inget tillbaka under pandemin. Som småföretagare har vi inte fått någon hjälp, vi kan samtidigt inte ta lån efter vi blir nekade hela tiden. Jag som driver eget företag känner att jag går på knäna. Jag hoppas på regeringen ska få upp ögonen för oss. Jag hoppas att det blir bättre nu och man måste tänka positivt.  Om det blir nyval så vet jag inte hur jag ska rösta. Jag kommer ifrån ett land där misstron för poliserna är hög och jag känner lite så även här i Sverige. Det lovas mycket men när det väl kommer till kritan så hålls inte löftena.


 Mikael Karlsson, 62, Hammarkullen

Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON

– Jag blev överlycklig över att Stefan Löfven blev fälld. Det är bättre med en ny regering. Jag vill ha omval. Det kan inte bli sämre. Under pandemin har många verksamheter känt sig svikna och inte fått hjälp. De delade ut massa pengar till SAS, Volvo, SKF men de struntade i de småföretagen. Det är mängder med bolag som har gått omkull. Taxibranschen har tappat massor av sin omsättning. Jag hoppas att den som tar över landet ser till alla företag. Så alla kan få hjälp och komma tillbaka. Jag blev också av med mitt jobb under pandemin och fick inget hjälp att komma tillbaka. Jag fick åka runt och låna ihop pengar för att kunna betala el, hyra, mat. Nu är jag skyldig folk pengar. Socialdemokraterna finns inte kvar längre. 

Jenny Madestam: Då avgår Stefan Löfven som partiledare

Statsvetaren om vem som tar över

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.