Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Taxichauffören Monalis försökte rädda flickans liv

Monalis Ferm försökte rädda den 14-åriga flickans liv med hjärt-lungräddning. 

Flickan blev påkörd av en smitare – och hennes liv gick inte att rädda. 

– Jag önskar så att hon hade överlevt. Att hon hade fått komma hem till sin mamma och pappa, säger Monalis Ferm. 

Det var strax efter klockan nio på fredagskvällen som den tragiska olyckan inträffade på E45 i Orsa. Den 14-åriga flickan hade precis gått av bussen när hon blev påkörd av en personbil. 

Flickan avled av sina skador. 

Taxichauffören Monalis Ferm, 59, anlände till platsen strax efter olyckan. På vägen såg hon en lastbil och en buss med varningsblinkers. 

– På vägen låg en kofångare och en sko, och jag undrade vad det här var för något. Sedan såg jag en kropp en bit bort. Jag stannade bilen och sprang fram och kände efter puls. 

Monalis började göra hjärt-lungräddning och fick efter en kort stund hjälp av andra på platsen. Monalis sprang till taxibilen för att hämta en filt som hon la över flickan. Taxibilen parkerade hon tvärs över gatan, som ett hinder och så att räddningsarbetet inte skulle störas. 

– Alla var förvirrade, det var som att ingen förstod hur hon kunde ligga där. 

Flickans liv gick inte att rädda 

Monalis pratade senare med lastbilschauffören, som hade blivit vittne till olyckan. Han berättade för Monalis om hur en mörkblå bil hade kört om honom i hög hastighet. 

– Han hade sett smällen och hur det bara flög delar, säger Monalis som först berättade om vad hon såg för Aftonbladet.  

Räddningstjänsten kom fram till platsen och fortsatte försöken att återuppliva flickan. Ambulansen lämnade olycksplatsen med flickan, men hennes liv gick inte att rädda. 

– Vi började förstå efter ett tag. Det var många på platsen som mådde ganska dåligt, vi stod bara och kramade om varandra. En man från räddningstjänsten kom fram med tårar i ögonen och frågade hur jag mådde, och jag svarade först att jag mådde bra. Men sedan märkte jag hur hela jag skakade, säger Monalis. 

– Jag önskar så att hon hade överlevt. Att hon hade fått komma hem till sin mamma och pappa, säger hon med gråten i halsen. 

”Människor känner förtvivlan” 

I dag har Monalis varit tillbaka på platsen för att tända ljus för flickan och uppmanar fler i Orsa att göra detsamma. 

Hur är stämningen i Orsa i dag? 

– Den är upprörd, människor känner förtvivlan. Man märker att folk vill prata om vad som har hänt. 

Föraren till bilen smet från platsen och polisen jagar en man i 50-årsåldern. Han misstänks för grovt vållande till annans död, olovligt avvikande från trafikolycksplats och grov vårdslöshet i trafik. 

Bilen som misstänks ha varit inblandad i olyckan hittades av en ledig polis på fredagskvällen, ungefär en kilometer från olycksplatsen.