Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Taxichauffören träffades av skotten: ”Exploderade”

Skottlossningen i Nacka inträffade den 8 september tidigare i år.
Polisen arbetade på platsen i Sickla efter skottlossningen.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Det var den 8 september som en fastighet och en taxibil intensivt besköts i Sickla.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Polisens avspärrning efter skottlossningen.Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
Den aktuella taxibilen tog sig en bit men kraschade sen in vid ett vägarbete vid Nacka forum.

Taxichauffören skjutsade – ovetandes – en tungt kriminell person till Nacka utanför Stockholm.

Då hamnade han mitt i skottlinjen.

– Jag kände något varmt och blött på ryggen och det kändes som att det exploderade i min kropp, berättar han för Dagens Nyheter.

Händelsen inträffade söndagskvällen den 8 september. Måltavlan var egentligen en tungt kriminell 33-årig man – men taxichauffören hamnade, bokstavligen, i skottlinjen.

Knappt ett par veckor tidigare hade 18-åriga gymnasieeleven Ndella skjutits till döds i Råcksta i Stockholm, och även där var 33-åringen det egentliga målet.

Taxichaufför beskjuten i Nacka

Det var vid 20.57 den 8 september som polisen larmades till Sickla i Nacka på grund av en skottlossning. Taxichauffören, som är i 60-årsåldern, hade då kört tre personer till en adress efter att de blivit lovade information om mordet på Ndella.

Men det hela var en fälla.

På plats klev beväpnade och maskerade män ur en bil – och öppnade eld med automatvapen. De träffade taxichauffören, bland annat i ryggen, och även en person som befann sig i en bostad fick föras till sjukhus med skottskador.

”Kändes som det exploderade”

Nu pratar den drabbade taxichauffören med media för första gången.

För DN berättar han:

– Det var hemskt för mig när kulorna träffade mig. Jag kände något varmt och blött på ryggen och det kändes som att det exploderade i min kropp. Jag kommer ihåg fem skott som träffade mig.

Enligt tidningens reporter Adam Svensson låter mannen uppgiven på rösten.

Minns fem skott

Chauffören berättar att det hela började som en vanlig körning. De tre personerna han hämtade upp var lugna, men ändrade sig hela tiden om vart de skulle.

När de väl kom fram till adressen i Sickla gick en av passagerarna ut för att noga inspektera en parkerad bil. Då började taxichauffören känna oro, berättar han för DN. Och så dök de maskerade männen plötsligt upp.

33-åringen agerade snabbt och hoppade in i taxin.

– Direkt sa han ”kör, kör, kör”! Men kulorna träffade mig. De träffade bilen på vänster sida, vid vänster bakdörr. Och så såg jag som en dimma från framdäcket, berättar taxichauffören för DN.

Han beskriver händelsen som ”hemsk”.

– Jag tror att det var de sista skotten som sköts som träffade mig. Jag kommer ihåg att jag träffades av fem skott. Men det var nog sex till åtta stycken, tror jag. Det är hemskt att sånt här kan hända i Sverige, säger mannen till DN.

Taxichauffören allvarligt skadad

Han skadades allvarligt och kunde inte styra bilen. Passagerarna fick hjälpa till. Taxin fick punktering och kraschade snart vid ett vägarbete.

När ambulansen väl hunnit fram till platsen hade de tre passagerarna lämnat och chauffören var ensam kvar. Nu, knappt två månader senare, får han fortfarande regelbunden vård och han väntas bli helt återställd. Men han är för tillfället sjukskriven och vet inte om han vågar återvända till jobbet som taxichaufför.

Den andre personen som skadades, i en bostad, är en musikstudent i 25-årsåldern.  Han fick skador för livet, skriver DN.

33-åringen och hans kompanjoner däremot klarade sig utan skador. Den 33-årige mannen, som vid minst två skjutningar tros ha varit måltavlan, sitter nu häktad misstänkt för grovt vapenbrott och grov misshandel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.