Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Taxi beställd av Migrationsverket har stannat utanför kommunhuset”

Expressen ger dig senaste nytt.
Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Sigtuna kommun.
Foto: Rosie Alm
Migrationsverkets förvar i Märsta.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationsverkets förvar i Märsta.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna i Sigtuna anser att kommunen blivit en ”avlastningsplats” för personer som nekats asyl.

De är kritiska mot taxibilar som, enligt kommunen, ska ha beställts från Migrationsverket till kommunhusets entré.

– Jag är inte bara irriterad, utan heligt förbannad över hur myndigheten agerar, säger Mattias Askerson, M, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna.

Sigtuna har tagit emot många flyktingar, och har tidigare anklagats för social dumpning genom att ha hjälpt folk till andra kommuner.

Ett av Migrationsverkets förvar för personer som fått utvisningsbeslut ligger också i området.

Nu rasar Mattias Askerson, M, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, mot myndigheten.

Han anser att de satt i system att ”skjuta över sitt ansvar för asylsökande” till skattebetalarna, genom att uppmana personer som fått nej på sin asylansökan att söka stöd från kommunen.

– Vi har haft tillfällen då taxibilar beställda av Migrationsverket har stannat utanför Sigtuna kommunhus, där personer kommit ut för att söka ekonomiskt bistånd, säger han.

Enligt Mattias Askerson har det dykt upp fall med personer som inte klarar sig själva och som vill ha kommunens hjälp. Då kan det finnas ”fara för liv”, eftersom kommunen inte kommer att ge bistånd, enligt Askerson. Han har nu skickat ett brev till migrationsminister Morgan Johansson där han kräver att regeringen ”vidtar åtgärder” kring situationen.

Myndigheten: Rätt att ansöka om bistånd

2016 ändrade regeringen lagen så att personer som fått avslag inte längre hade rätt till bistånd enligt lagen om mottagande av asylsökande, som staten betalar ut.

Högsta förvaltningsdomstolen har samtidigt slagit fast att det inte finns någon skyldighet för kommuner att ge försörjningsstöd enligt socialtjänstlagen. ”Inte heller för att undgå en akut nödsituation, till den som får avslag på asylansökan och håller sig undan för att undgå en avvisning eller utvisning”.

”Kommunen får dock ge bistånd i dessa fall, om den önskar.”, skriver Migrationsverkets presschef Guna Graufeld i ett mejl. 

Exempelvis Malmö anser att nödbistånd kan vara aktuellt att bevilja.

– Det är ju det som är det stora problemet och det som gör mig väldigt frustrerad, för att det åligger inte Sigtuna kommun att leka utökade befogenheter i den lagstiftning som finns för att hantera Migrationsverket och statens dilemma med personer som ska avvisas eller som har fått avslag, säger Mattias Askerson.

Utvisningar till Afghanistan har stoppats

Dagens situation leder till att personer som nekats asyl beskrivit hur de lever i ett limbo, mellan Migrationsverket och kommunens ansvar.

I somras stoppades utvisningarna till Afghanistan på grund av den farliga situationen i landet.

Därefter har flera personer släppts från förvar runtom i Sverige, efter beslut från polisen.

UNT har skrivit om hur afghaner som inte längre är frihetsberövade inte får hjälp utanför förvaret i Märsta. Elisabet Rundqvist som är ideellt engagerad kring frågan, berättar för tidningen om en person som släpptes nyligen:

– Han gick och letade upp sin gamla mögliga madrass i skogen som han sovit på tidigare och levde så i flera veckor innan han fick hjälp av oss.

Migrationsminister Morgan Johanssons presstab uppger att de i veckan tillsatt en utredning som ”bland annat ska tydliggöra” hur insatser enligt socialtjänstlagen kan samordnas med lagen om mottagande av asylsökande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.