Tävlingsryttare: "Höjer sina vinstmarginaler"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mads Hendeliowitz och fölet Louboutin.
Foto: Ylwa Yngvesson

De sövde ned hans föl Louboutin fyra gånger.

Nu ifrågasätter tävlingsryttaren Mads Hendeliowitz djursjukhusens behandlingsmetoder.

- De höjer sina vinstmarginaler, säger han.

När toppryttaren i dressyr Mads Hendeliowitz på Segersta herrgård utanför Stockholm upptäckte att fölet Louboutin troligen drabbats av fölsjuka i slutet av juni i år åkte de genast med henne till Strömsholms specialisthästsjukhus för vård.

Veterinärerna behöll fölet i flera dagar, sövde ner henne vid fyra tillfällen och gick in i hästens leder för att undersöka bakterierna.

Kritisk till vården

Undersökningarna slutade med en nota på 187 000 kronor samt en rekommenderad efterbehandling till en kostnad av 40 000 kronor.

- I stället för att ge det här fölet antibiotika från början så tar de och odlar bakterier i leden, tar ut bakterier, väntar i 24 eller 48 timmar på prover, säger Mads Hendeliowitz.
Han är mycket kritisk till både kostnader och hur djurvården fungerar på flera av de stora veterinärklinikerna.

- Jag tror helt enkelt att de ska gå med livrem och selar, och sen ska de överbehandla och göra massor. Det finns mycket diskussioner om riskbolag som går in och investerar och att de vill höja sina vinstmarginaler.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.