Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tävling i vargjakt hårt kritiserad: "Massaker"

Foto: Roger Vikström

En tävling i vargjakt kritiserades med ord som "massaker" och "grym" redan före startskottet i Idaho, USA.

Resultatet: Noll vargar dödades.

- Vi måste bli mer aggressiva, säger arrangören Steve Alder.

Det är inte bara i Sverige det rasar en debatt om vargens vara eller inte. I Idaho, USA, hölls i helgen en uppmärksammad tävling: Den som skjuter störst varg eller flest prärievargar vinner, uppger Reuters. Tävlingen var den första i sitt slag i USA sedan 1974, då gråvargen blev fridlyst. På senare år har dock vargen hamnat utanför skyddet i flera av landets nordliga stater.

Tävlingen beskrevs av arrangörerna som en "familjegrej" med syfte att minska antalet rovdjur som, enligt arrangören, hotar boskap i området. Barn ner till tio års ålder bjöds in till tävlingen av arrangörerna som vill värna om rätten att bära vapen och att jaga. Förstapriset var på nära 6 500 kronor, 1 000 dollar.

"En massaker"

Redan före startskottet stötte tävlingen på upprörda röster.

Motståndare till jakttävlingen beskrev den som "grym", uppgav att den riskerade att bli en "massaker" och oroade sig för ett onödigt dödande av djuren, enligt Reuters. Tusentals namnteckningar samlades in och grupper hotade även med bojkott av Idahos kända potatis. Fem organisationer har också stämt tävlingen, enligt Boston public radio.

Trots flera försök att stoppa tävlingen beslutade en domare på fredagen att låta tävlingen börja. Men resultatet var nedslående för de 230 deltagarna: Ingen varg sköts, enligt AP.

- En rutinerad guide såg en varg från långt håll. Det var den enda varg som syntes till, säger upphovsmannen 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.