Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Täta bröst riskfaktor för dold bröstcancer

Dagens toppnyheter – inrikes
Tumörer hos kvinnor med täta bröst är svåra att upptäcka vid mammografi.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Överlevnaden i bröstcancer har fördubblats tack vare det svenska mammografiprogrammet.Foto: COLOURBOX

De flesta kvinnor vet inte vad brösttäthet är, men det är en av de största riskfaktorerna för att få bröstcancer. 

Tumörer hos kvinnor med täta bröst är dessutom svåra att upptäcka vid mammografi.

Överlevnaden i bröstcancer har fördubblats tack vare det svenska mammografiprogrammet, men enligt Bröstcancerförbundets rapport från 2019 behöver undersökningarna uppgraderas och individanpassas. Genom den väletablerade mammografiscreeningen – som är en lättillgänglig och billig metod – upptäcks ungefär 60 procent av bröstcancerfallen, men för att komma åt de återstående 40 procenten krävs andra metoder och ibland andra undersökningsintervall, enligt rapporten.

Större risk

Kvinnor med täta bröst har fyra till sex gånger större risk att drabbas av bröstcancer. Brösttätheten är ett mått på förhållandet mellan körtelvävnad, bindväv och fettvävnad, och i de fall där de två förstnämnda är dominanta bedöms bröstet ha högre täthet.

Det är svårt att genom standardscreeningen upptäcka tumörer hos kvinnor som har en hög brösttäthet. På mammografibilderna blir körtel- och bindvävnad vit, medan fettvävnad blir svart. Även potentiella tumörer blir vita på bilderna och kan därför vars svår att hitta bland annan vit vävnad.

Ungefär hälften av kvinnorna i ålderspannet 40–74 år har täta eller mycket täta bröst, men tre fjärdedelar har aldrig hört begreppet täta bröst trots att det är en känd riskfaktor.

Viktigt att informera

Därför är Bröstcancersförbundets förslag att kvinnor dels ska informeras om sin brösttäthet, men också att de ska erbjudas alternativa undersökningsmetoder om de är en del av högriskgruppen.

”Det borde vara varje kvinnas rättighet att få veta sin risk. Det är som att underlåta att berätta för en person att hen har för högt blodtryck för att behandling saknas. Känner du däremot till dina risker kan du vara mer vaksam på dina bröst och ditt levnadssätt, säger Susanne Dieroff Hay”, ordförande i Bröstcancerförbundet i ett pressmeddelande.

I dag erbjuder nio av tio radiologer ingen annan metod än mammografiundersökning för kvinnor med täta bröst, och hos åtta av tio finns ingen rutin för att informera var kvinna om hennes brösttäthet.