Irene, 60, tryckte en tårta i ansiktet på Jimmie Åkesson – nu har hon själv blivit utsatt. Foto: Sven Lindwall
Irene, 60, tryckte en tårta i ansiktet på Jimmie Åkesson – nu har hon själv blivit utsatt. Foto: Sven Lindwall

Tårtade Åkesson – blev själv tårtangripen

Publicerad

Irene, 60, har tagit emot flera hot efter att hon angrep SD-ledaren Jimmie Åkesson med en tårta.

Nu har högerextrema Nordisk ungdom lagt ut en film där de attackerar henne med en tårta.

Åkesson tar avstånd från angreppet.

"Fult, dumt och demokratifientligt", skriver han på Twitter.

Irene greps av polisen efter att ha angripit Jimmie Åkesson med en tårta när SD-ledaren signerade sin bok "Satis polito" på Nytorget på Södermalm i Stockholm.

Efter tårtningen har Irene tagit emot flera hot.

Nu har den högerextrema organisationen Nordisk ungdom lagt upp en film en på Youtube där de kastar en tårta i hennes ansikte.

"Lika barn leka bäst"

Nordisk ungdom hade lurat Irene till en intervjusituation utomhus och mitt i en fråga dyker en man upp slänger en tårta i hennes ansikte.

– Ordspråket: Är man med i leken får man leken tåla. Känner du till det, säger en av medlemmarna i Nordisk ungdom till Irene efter attacken.

Jimmie Åkesson har tagit avstånd från tårtningen:

"Lika barn leka bäst. Att "straffa" fiende till demokratin genom att kränka henne som hon kränkt andra är fult, dumt och demokratifientligt", skriver han på Twitter.

Irene har avböjt att kommentera händelsen. Jimmie Åkesson vill inte lämna några fler kommentarer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag