Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tarjei, 26, sköts på Utøya – nu dödshotas han

Efter Utöya låg Tarjei Jensen Bech på sjukhus.Foto: SARA STRANDLUND
Nu får han dödshot på grund av sitt politiska engagemang.Foto: PRIVAT

Sju år har gått sedan terrorattentatet på Utøya – men ungdomarna på plats tillåts aldrig att glömma massakern.

Sju år efter att Anders Behring Breivik mördade totalt 77 människor, mordhotas överlevare på grund av sitt politiska engagemang.

”Se dig runt hörnet. Nästa gång står jag där med en Magnum och då är du död".

Han fick besked om att börja springa. Då sprang han. Upp mot tältlägret och vidare in i skogen. Sedan sökte han skydd. Vid en bergsklippa mot vattnet kurade norske Tarjei Jensen Bech ihop sig, då 19 år gammal – och bad för sitt liv. Men de öronbedövande ljuden från pistolskott ökade bara i styrka.

– Det går ett par sekunder så hör jag ett skrik. Jag ramlar ned i vattnet och svimmar av. Allt blir helt svart, säger han till Expressen.

Det har gått exakt sju år sedan terrorattentatet på norska ön Utøya, den 22 juli 2011, då 69 människor miste livet när ungdomsförbundet Arbeidernes ungdomsfylkings, AUF, höll sitt årliga sommarläger.

 

LÄS ÄVEN: ”De fick beskedet att jag var död” 

 

I dag är Tarjei Jensen Bech, 26, fortfarande politiskt aktiv som representant för Arbeiderpartiet och vice ordförande i Finnmarks fylke. Trots han träffades av flera pistolskott, och föll 15 meter från bergsklippan till vattnet, är han en överlevare.

Men det sista han minns innan fallet är synen av sin mördade partikamrat; färgen från det blodröda vattnet går aldrig att tvätta bort från näthinnan.

– Det är ett minne som bränt sig fast. Det hemsöker mig.

Tarjei Jensen Bech på sjukhuset efter Utöya. Foto: SARA STRANDLUND

Helst hade han velat glömma. Men det går inte – han får inte. Tarjei Jensen Bech blir ständigt påmind om döden som blivit synonym till Utøya.

Den 14 mars i år, strax efter klockan två, plingar det till i hans Iphone. Meddelandet är skickat från ett svenskt telefonnummer.

”Se dig runt hörnet. Nästa gång står jag där med en Magnum och då är du död. Jäkla svin du är Terjei!"

Det sms som Tarjei fick från Sverige.

Hatas och hotas – sju år efter terrorattentatet

I ett långt reportage publicerat den 20 juli beskriver Aftenposten de dödshot som flera norska överlevare fått under åren som följt terrorattentatet. Ett tiotal personer intervjuas.

Vissa av personerna har lämnat politiken, andra inte. Några av de unga idealisterna har till synes skrämts till tystnad.

Bara i år har Tarjei Jensen Bech mottagit tre dödshot. Alla gånger har han polisanmält, men utan resultat.

Ett av de meddelanden som skickats till Jensen Bech.Foto: PRIVAT

– Det är skrämmande. Det är det. Man tar det på allvar.

26-åringen har till och med fått ett larm installerat i hemmet, en nödknapp som kopplar honom direkt till polisen. Trots att han i bland funderar på att ge upp helt och hållet, vägrar han låta sig tystas.

– Av och till så tänker man kanske lite så. Men det är ett problem för demokratin när man väljer att tiga i stället för att ta debatten.

Men hur kan det råa hatet existera i en värld där attacken på Utøya ägt rum? Hur kan en 26-åring som upplevt det värsta tänkbara behöva utstå dödshot och hån – trots att det högerextrema terrorattentatet kostade 77 människor livet?

– Jag tror det vittnar om att hans tankar lever vidare. Att det finns folk där ute som sympatiserar med honom. Jag tänker att det är högerextrema som skickar hoten för att skrämma oss till tystnad, säger Tarjei Jensen Bech.

Ali Esbati var på plats – men överlevde terrorattentatet på Utøya.Foto: SARA STRANDLUND

Svenske riksdagsledamoten känner oro

Ali Esbati, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, var även han på plats på Utøya. Sju år efter attacken är han orolig över framtiden.

– Jag känner viss oro för händelseutvecklingen efter terrorattentatet. Det är ju så att de bakomliggande idéerna och tankarna knappast är svagare i dag – varken i Norge eller i andra länder i Europa. Snarare är det tvärtom, att de kommit att bli mer normaliserade och mainstream i politiken, säger han och utvecklar sitt resonemang:

– Vi ser över hela Europa att den traditionella högern i mycket högre utsträckning i dag både resonerar och använder en typ av främlingsfientlig retorik som den typen av partier, och även allierar sig med dem.

 

LÄS ÄVEN: Från blyg pojke till massmördare - berättelsen om Anders Behring Breivik 

 

Terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik var engagerad i högerpopulistiska norska Fremskrittspartiet under tio års tid.

Ali Esbati hävdar att det hänger ihop.

– Det är klart att det gör det. Men det ger inte Fremskrittspartiet något konkret ansvar för terrordådet. Det vi kan se är att det var naturligt för en person med den typen av idéer och världsbild att söka sig till just det partiet. 

– Jag tycker det är långt allvarligare och viktigare att Fremskrittspartiet haft en alldeles speciell roll i att kanalisera den typ av konspirationsteorier och syn på muslimer som en slags invasionsstyrka snarare än samhällsmedborgare.

Kallas ”landsförrädare”

Det är vanligast att Tarjei Jensen Bech får hot över nätet. Men i bland kommer de som brev på posten, bokstavligt talat.

På gulnat papper stoltserar rubriken. ”Angående regeringsbyggnaden och Utøya”. Därefter en tydlig hälsning: ”De som blev dödade eller skadade, var landsförrädare!”, med betoning på det sista ordet, kursiverat och understruket.

”Angående regeringsbyggnaden och Utøya: De som blev dödade eller skadade, var landsförrädare!” står det skrivet på norska i ett av de hot som Tarjei Jensen Bech mottagit.Foto: PRIVAT

Men Tarjei Jensen Bech kommer inte att låta sig tystas. Trots att han nästan dog i ett av Europas värsta terrordåd någonsin, har attentatet på Utøya stärkt hans vilja att bedriva politik. Tarjei har gjort det till sitt kall att låta de röster som Anders Behring Breivik ville sudda ut – eka in i oändligheten.

– För det första har det gett mig en större vilja att fortsätta bedriva politik. Någon av de dödade hade kanske blivit elektriker, någon kanske hade blivit statsminister. Men så fick det aldrig bli. Det handlar om att föra deras talan vidare, lik förbannat, eftersom inte de fick göra det själva.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.