Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tårarna visas i "Spårlöst" - men TV4 mörkar tragedin

Carmen fick sin största dröm uppfylld. I succéprogrammet "Spårlöst" i TV4 i kväll hittar hon sin biologiska mamma i Chile, efter 26 år. Och får tre halvsyskon på köpet. - Jag är tacksam att hon adopterade bort mig, säger Carmen.

Carmen berättar om tragedin som låg bakom att hon blev bortlämnad som bebis. Julia, Carmens biologiska mamma, visste inte att hon var gravid  -  i nio månader.

 - Hon tyckte hon blev tjock och åt bantningspiller, säger Carmen, 27, hemma i radhuset i Bro utanför Stockholm.

 Tabletterna gav Carmen som låg i magen fosterskador. Hon föddes med dubbelsidig gomspalt. Julia, då 22 år, fick en chock. Pappan till det nyfödda barnet ville inte hjälpa henne med pengar och Julia hade själv inte råd att bekosta de dyra operationena för flickan.

 Under stor smärta adopterade hon bort Carmen, ett halvår gammal. För Irene och Yngve Nilsson i Mjölby var det självklart att adoptera Carmen, trots fosterskadan.

 - Det var vårt barn, helt enkelt, säger Irene i "Spårlöst". 


Carmens familj i Sverige. Maken Innocent Mauba och dottern Lea.Foto: Roger Schederin 


Arg på sin mamma

 Under många år var Carmen arg på sin biologiska mamma som hon tror förträngde att hon var gravid och därmed orsakade Carmens fosterskador.

 - Men jag har alltid varit tacksam att hon gav mig chansen att få komma till ett land där jag kunde bli opererad. 

 - Det har jag velat säga till henne, speciellt sedan jag själv fick barn, säger Carmen och hennes tvååriga dotter Lea kryper upp hos henne och pappa Innocent.

 Med TV4:s team åkte Carmen till Santiago i Chile i januari, på vinst och förlust. Men spåren de hade blev en återvändsgränd. Då dök Santiagos vice borgmästare Carlos Clementi upp. Han talar svenska, och engagerade sig i fallet. Han hittade ett telefonnummer till Julia.

 - Det var helt sjukt. Från att jag hade tappat hoppet till att ha henne i telefon, säger Carmen. 

Carmen träffar syskon och släkt i Chile. Återseendet blev tårfyllt.Foto: Roger Schederin 

Möttes hos Julia

 En kort stund efter de första samtalet möttes de hemma hos Julia. Återseendet blev tårfyllt. Carmens axlar skakade och Julia strök håret från dotterns ansikte gång på gång.

 - Har du tänkt på mig? frågar Carmen i "Spårlöst" i kväll när de båda står med händerna inflätade i den andras.

 - Hela livet, svarar Julia.

 Julia berättar att hon alltid har känt skuld. Men Carmen lugnar henne.

 - Jag är tacksam för det du gjorde, det var helt rätt. I Sverige opererades jag tio gånger och blev bra tack vare ditt beslut.

 För Expressen berättar Carmen att mamman då sa:

 - Nu kan jag dö i frid.


 Fotnot: Programmet sänds  i kväll i "Spårlöst" i TV4 klockan 21.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.