Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tar tillbaka åsikt om dödsstraff

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Cherin Awad tar tillbaka sitt uttalande om att det är rätt med stening av otrogna kvinnor.
Foto: SVT/Expressen

En av de medverkande i SVT:s nya satsning "Halal-tv" har sagt att det är rätt att stena kvinnor som varit otrogna. 

Tre veckor innan serien börjar sändas backar nu Cherin Awad från sitt uttalande. 

- Det är ledsamt att jag uttryckte mig på det sättet, säger hon till Expressen.

I november börjar SVT sända programserien ”Halal-tv”, där tre muslimska kvinnor ger sin syn på Sverige. En av dem är Cherin Awad, jurist, föreläsare och skribent på Svenska Dagbladets ”Ramadanbloggen”.

 – Hon är en av tre huvudrollsinnehavare. Det finns ingen programledare, utan det är tre tjejer som gör en resa genom sitt land, säger Gunnar Hofverberg, projektledare för ”Halal-tv”.

Stenas till döds

 I december 2003 medverkade Cherin Awad i SVT:s livsåskådningsprogram ”Existens”, som handlade om en ogift kvinna i Nigeria som riskerade att bli stenad till döds för att hon fött ett barn.

 Efter inslaget följer en studiodiskussion, där programledaren frågar Cherin Awad om det är rätt att stena en otrogen kvinna.

 Hon svarar att det är ”i princip omöjligt” att bli stenad, eftersom det krävs så mycket bevis för att ett sådant straff ska dömas ut. Ett sådant bevis kan vara att kvinnan erkänner, eller att det finns fyra vittnen till otroheten.

Rätt med dödsstraff

 Men hon svarar inte på frågan om straffet är rätt eller fel.

 – Straffen är så hårda, för att gud visar oss människor att det är jätteavskyvärt att bete sig på det sättet, säger Cherin Awad.

 Programledaren ställer då en följdfråga:

 Men om kriterierna uppfylls, om man har fyra vittnen, om en kvinna eller man erkänner att man begått det här brottet om otrohet, då är det (stening) det korrekta straffet, enligt dig?

 – Ja, svarar Cherin Awad utan att tveka.

 I SVT:s egen tablåtext till det aktuella avsnittet av ”Existens”, som SVT nyligen tagit bort från sin hemsida, beskrivs hennes ståndpunkt:

 ”Enligt henne är beviskraven så höga, att straffen i praktiken aldrig kan utdömas. Men om hon måste välja, så går Guds lag alltid före människornas lag. Och straffet för otrohet är döden."

"Ledsamt"

 Men enligt Gunnar Hofverberg är tablåtexten inte rättvis.

 – Den är tämligen hårdvinklad, säger han.

 När Expressen tar kontakt med Cherin Awad beklagar hon sitt uttalande, och förklarar att hon blev pressad av situationen.

 – Det är ledsamt att jag uttryckte mig på det sättet. Jag är emot dödsstraff, och det var jag även då. Men jag uttryckte mig tyvärr på ett sätt som jag är ledsen för, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.