Cherin Awad tar tillbaka sitt uttalande om att det är rätt med stening av otrogna kvinnor. Foto: SVT/Expressen
Cherin Awad tar tillbaka sitt uttalande om att det är rätt med stening av otrogna kvinnor. Foto: SVT/Expressen

Tar tillbaka åsikt om dödsstraff

Publicerad
Uppdaterad
En av de medverkande i SVT:s nya satsning "Halal-tv" har sagt att det är rätt att stena kvinnor som varit otrogna.
Tre veckor innan serien börjar sändas backar nu Cherin Awad från sitt uttalande.
- Det är ledsamt att jag uttryckte mig på det sättet, säger hon till Expressen.
I november börjar SVT sända programserien ”Halal-tv”, där tre muslimska kvinnor ger sin syn på Sverige. En av dem är Cherin Awad, jurist, föreläsare och skribent på Svenska Dagbladets ”Ramadanbloggen”.
– Hon är en av tre huvudrollsinnehavare. Det finns ingen programledare, utan det är tre tjejer som gör en resa genom sitt land, säger Gunnar Hofverberg, projektledare för ”Halal-tv”.

Stenas till döds

I december 2003 medverkade Cherin Awad i SVT:s livsåskådningsprogram ”Existens”, som handlade om en ogift kvinna i Nigeria som riskerade att bli stenad till döds för att hon fött ett barn.
Efter inslaget följer en studiodiskussion, där programledaren frågar Cherin Awad om det är rätt att stena en otrogen kvinna.
Hon svarar att det är ”i princip omöjligt” att bli stenad, eftersom det krävs så mycket bevis för att ett sådant straff ska dömas ut. Ett sådant bevis kan vara att kvinnan erkänner, eller att det finns fyra vittnen till otroheten.

Rätt med dödsstraff

Men hon svarar inte på frågan om straffet är rätt eller fel.
– Straffen är så hårda, för att gud visar oss människor att det är jätteavskyvärt att bete sig på det sättet, säger Cherin Awad.
Programledaren ställer då en följdfråga:
Men om kriterierna uppfylls, om man har fyra vittnen, om en kvinna eller man erkänner att man begått det här brottet om otrohet, då är det (stening) det korrekta straffet, enligt dig?
– Ja, svarar Cherin Awad utan att tveka.
I SVT:s egen tablåtext till det aktuella avsnittet av ”Existens”, som SVT nyligen tagit bort från sin hemsida, beskrivs hennes ståndpunkt:
”Enligt henne är beviskraven så höga, att straffen i praktiken aldrig kan utdömas. Men om hon måste välja, så går Guds lag alltid före människornas lag. Och straffet för otrohet är döden."

"Ledsamt"

Men enligt Gunnar Hofverberg är tablåtexten inte rättvis.
– Den är tämligen hårdvinklad, säger han.
När Expressen tar kontakt med Cherin Awad beklagar hon sitt uttalande, och förklarar att hon blev pressad av situationen.
– Det är ledsamt att jag uttryckte mig på det sättet. Jag är emot dödsstraff, och det var jag även då. Men jag uttryckte mig tyvärr på ett sätt som jag är ledsen för, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag