Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Tar kraftigt avstånd från antisemitiska uttalanden"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Nu kommenterar Omar Mustafa, S, anklagelserna om antisemitiska kopplingar.

– Jag kan inte nog betona att jag tar kraftigt avstånd från antisemitiska uttalande, säger han till Expressen.se.

Omar Mustafa, ordförande för Muslimska förbundet, valdes in i Socialdemokraternas partistyrelse i förra veckan.

Beslutet väckte stor kritik på vissa håll efter en artikel i tidningen Expo där Omar Mustafa kopplas till personer som uttalat antisemitiska åsikter på Muslimska förbundets konferenser, vilket Expressen.se rapporterat om tidigare under tisdagen.

Nu bemöter han kritiken.

– Jag kan inte nog betona att jag tar kraftigt avstånd från antisemitiska uttalande. Alla uttalanden som kollektivt beskyller en folkgrupp delar jag inte alls. Det strider mot våra grundläggande värderingar inom Muslimska förbundet, säger han.

Vad säger du då om att dessa personer tillåts tala på konferenser som av arrangeras av er?

– Vi jobbar mycket med värdegrundsfrågor. På de här konferenserna har vi haft en idé om att bjuda in folk med olika åsikter och värdegrund och låta konferensen vara en mötesplats där vi kan argumentera och ha en dialog för att få frågor att komma upp till ytan.

– Vi har valt att inte bojkotta folk utan att i stället få dem att komma hit och bemöta deras åsikter.

"Tydligare kommunikation"

Omar Mustafa beklagar samtidigt att det för vissa framstår som att de legitimerar antisemitism genom att ha med dessa talare.

– Vi behöver hantera de här frågorna betydligt bättre genom att ha andra rutiner och vara tydligare i vår kommunikation.

Omar Mustafa har även fått kritik för att "likat" Yousef Al-Qaradawi som bland annat kommit med kontroversiella uttalanden om Förintelsen.

– Att "lika" någon på Facebook betyder ju inte att man delar den personens alla åsikter. Yousef Al-Qaradawi är världens mest framstående muslimske teolog som går att jämföra med påven. Att följa hans uppdateringar på Facebook är intressant för mig som muslimsk aktiv. Jag håller inte alls med om hans antisemitiska uttalanden.

Kommer ni tänka om när ni bjuder in folk?

– Jag tycker om idén att vi bjuder in även oliktänkanden, men vi behöver hantera det här mer professionellt.

Expressen.se har bland annat sökt partisekreterare Carin Jämtin (S), som valt att inte kommentera kritiken mot Omar Mustafa.

"Viktigt med dialog"

Alex Bengtsson, tillförordnad vd på stiftelsen Expo, tycker att Omar Mustafas sätt att se på saken är problematisk.

– Det är jätteviktigt med dialog, men när man bjuder in personer av den här kalibern med den här typen av rasistiska uppfattningar ger man dem en legitimitet. Det är problematiskt, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.