Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
 Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

"Tar kraftigt avstånd från antisemitiska uttalanden"

Publicerad

Nu kommenterar Omar Mustafa, S, anklagelserna om antisemitiska kopplingar.

– Jag kan inte nog betona att jag tar kraftigt avstånd från antisemitiska uttalande, säger han till Expressen.se.

Omar Mustafa, ordförande för Muslimska förbundet, valdes in i Socialdemokraternas partistyrelse i förra veckan.

Beslutet väckte stor kritik på vissa håll efter en artikel i tidningen Expo där Omar Mustafa kopplas till personer som uttalat antisemitiska åsikter på Muslimska förbundets konferenser, vilket Expressen.se rapporterat om tidigare under tisdagen.

Nu bemöter han kritiken.

– Jag kan inte nog betona att jag tar kraftigt avstånd från antisemitiska uttalande. Alla uttalanden som kollektivt beskyller en folkgrupp delar jag inte alls. Det strider mot våra grundläggande värderingar inom Muslimska förbundet, säger han.

Vad säger du då om att dessa personer tillåts tala på konferenser som av arrangeras av er?

– Vi jobbar mycket med värdegrundsfrågor. På de här konferenserna har vi haft en idé om att bjuda in folk med olika åsikter och värdegrund och låta konferensen vara en mötesplats där vi kan argumentera och ha en dialog för att få frågor att komma upp till ytan.

– Vi har valt att inte bojkotta folk utan att i stället få dem att komma hit och bemöta deras åsikter.

"Tydligare kommunikation"

Omar Mustafa beklagar samtidigt att det för vissa framstår som att de legitimerar antisemitism genom att ha med dessa talare.

– Vi behöver hantera de här frågorna betydligt bättre genom att ha andra rutiner och vara tydligare i vår kommunikation.

Omar Mustafa har även fått kritik för att "likat" Yousef Al-Qaradawi som bland annat kommit med kontroversiella uttalanden om Förintelsen.

– Att "lika" någon på Facebook betyder ju inte att man delar den personens alla åsikter. Yousef Al-Qaradawi är världens mest framstående muslimske teolog som går att jämföra med påven. Att följa hans uppdateringar på Facebook är intressant för mig som muslimsk aktiv. Jag håller inte alls med om hans antisemitiska uttalanden.

Kommer ni tänka om när ni bjuder in folk?

– Jag tycker om idén att vi bjuder in även oliktänkanden, men vi behöver hantera det här mer professionellt.

Expressen.se har bland annat sökt partisekreterare Carin Jämtin (S), som valt att inte kommentera kritiken mot Omar Mustafa.

"Viktigt med dialog"

Alex Bengtsson, tillförordnad vd på stiftelsen Expo, tycker att Omar Mustafas sätt att se på saken är problematisk.

– Det är jätteviktigt med dialog, men när man bjuder in personer av den här kalibern med den här typen av rasistiska uppfattningar ger man dem en legitimitet. Det är problematiskt, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag