Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Täppas Fogelberg petas från sitt program

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Täppas Fogelberg.
Foto: Tommy Pedersen

Radioprofilen Täppas Fogelberg har fått motta dödshot efter sin uppmärksammade debattartikel.

Nu väljer Sveriges Radio att tillfälligt ta honom ur tjänst.

– Jag har fått mejl där det står: "Jag önskar att du kunde dö så jag kunde få pissa på din grav". Just nu är det nästan lite skönt att inte sända, jag är trött på all uppståndelse, säger programledaren för Ring P1.

Den karismatiske radioprogramledaren Täppas Fogelberg är mest känd för att hålla livliga diskussioner i P1-programmet Ring P1.

Men efter en uppmärksammad debattartikel på sajten SVT Debatt, där han gick till angrepp mot konstnärens Lars Vilks, har Sveriges Radio valt att inte låta Täppas leda kommande veckas program.

– Den blev inte helt lyckad, konstaterar Täppas Fogelberg som förfärad har följt reaktionerna som följt:

– Det blev ett väldigt hallå och en bitsk diskussion, säger Täppas Fogelberg.

"Blir svårt för honom"

I torsdags kritiserades programledarens debattartikel på DN:s ledarsidor.

– DN använde sin ledare för att ta all heder av mig och min artikel och då blev det möte direkt med Sveriges Radio. Jag tänkte: "Gud i himmel, nu kommer jag få sparken!"

Fogelberg fick en veckas avstängning för detta.

– Vi har lagt om veckorna. Vi tror att det blir svårt för honom, och vill värna om hans programledarroll. Vi vill gärna att de här frågorna kommer upp, därför tror jag att det blir bättre om vi har någon annan programledare, säger Susanne Helsing, ansvarig utgivare för Ring P1.

Täppas Fogelberg om beslutet:

– Det känns så där. Jag accepterar beslutet, men jag skulle inte vara rädd för att möta kritiken. Jag har fått mejl där det står: "Jag önskar att du kunde dö så jag kunde få pissa på din grav".

Hur känns det att inte få sända?

– Just nu är det nästan lite skönt att inte sända, jag är trött på all uppståndelse, säger programledaren för Ring P1.

Upplever du att Sveriges Radio har blivit rädda att ta upp sådana här frågor?

– Det kanske börjar bli lite lägre i tak, men det är en spegling av samhället i stort. Folk är ängsliga och där fyller Ring P1 ett viktig funktion.

"Olyckliga formuleringar"

Det håller programmets ansvarige utgivare, Susanne Helsing, inte med om att programmet inte vill ta diskussionen:

– Absolut inte, Ring P1 ska ha högt i tak. Det är just därför Täppas inte kan vara programledare, och vara opartisk. Kommer den här frågan upp så är Täppas en part i sin egen debatt.

– Vi kommer att ha med Täppas i programmet på måndag så att han får förklara hur han tänkte, så att vi kan ta upp de här frågorna, fortsätter hon.

Vad tycker du om debattartikeln?

– Både vi och Täppas tycker att det var olyckliga formuleringar. På ett antal punkter gick det över gränsen.

Kommer han att få skriva debattartiklar även i framtiden? 

– Ja absolut, han kommer både få debattera, kåsera och blogga. Samtidigt kanske vi ska vara noggrannare med externa uppdragstagare att reda ut vilka regler som gäller, säger Susanne Helsing.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.