Tillsammans igen. Kika med sin nalle Kokosh. Mössan är en gåva från vakterna på rosenbad som de skickade med nallen.
Tillsammans igen. Kika med sin nalle Kokosh. Mössan är en gåva från vakterna på rosenbad som de skickade med nallen.

Tappade nallen - men Reinfeldt såg till att hon fick tillbaka den

Publicerad
Uppdaterad
Sjuåriga Kika Hendrickx trodde att hon hade förlorat sin kära nallebjörn Kokosh.
Men så en dag kom den tillbaka med Posten - tillsammans med en hälsning från statsminister Fredrik Reinfeldt.
- Det är en väldigt fin historia, säger Kikas mamma Annick Hernot, 41.
Kika Hendrickx flyttade till Stockholm från Belgien för ett år sedan tillsammans med mor och far. I början på september kom farmor och farfar på besök och familjen begav sig ut på sightseeingtur i sin nya hemstad, Kika med sin nallebjörn Kokosh säkert nerpackad i en ryggsäck märkt med familjens adress i Belgien.
- Någonstans under touren tappade hon sin ryggsäck. Vi hade ingen aning var vi skulle leta så jag trodde att det var slutet på historien, berättar mamma Annick Hernot.

Reinfeldt hälsade

I stället tog den en ny vändning när Annick för två veckor sedan såg till huset i Belgien.
- Jag blev väldigt överraskad när jag hittade ett paket från den svenska regeringen hemma, säger hon.
I paketet fanns Kikas ryggsäck, nallebjörnen Kokosh, en bild på tre personer som kallade sig "The rescue team" som hittat väskan - och en bild på statsminister Fredrik Reinfeldt med ett brev där det stod "I hope the teddy bear finds it's way home".

Väktarna hittade nallen

Kika hade nämligen tappat väskan utanför Rosenbad och de vakter som hittat den hade rådfrågat Fredrik Reinfeldt som inte bara rekommenderade att de skulle lägga den på lådan, utan även skickade med en hälsning.
Men sedan hörde varken statsministern eller hans kumpaner ett ljud om den bortkomna nallen.
- En av vakterna har berättat att statsministern frågade om de hört något om nallen, men då hade vi inte hittat den än, skrattar Annick Hernot.
Nu har dock en lycklig Kika Hendrickx tackat Kokoshs räddningsteam med belgisk choklad, och statsministern har fått ett tackbrev.
- Det är en väldigt fin historia, jag tror inte att detsamma skulle hända i Belgien, säger Annick Hernot.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag