Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tanzanias regering inleder jakt på homosexuella

Homofobisk retorik har enligt BBC ökat snabbt sedan John Magufuli valdes till president 2015.Foto: Ap / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
HBTQ-personer tvingas nu gå under jord.Foto: Colourbox

Tanzanias regering uppmanar allmänheten att ange misstänkta hbtq-personer – och har upprättat en specialgrupp som ska jaga homosexuella på sociala medier.

– Ge mig deras namn. Mitt team kommer börja få tag i dem nästa måndag, säger guvernören Paul Makonda enligt AFP.

Paul Makonda, guvernör i Tanzanias ekonomiska huvudstad Dar es Salaam, har upprättat en 17 man stor grupp som ska leta upp homosexuella på sociala medier, rapporterar BBC.

– Ge mig deras namn. Mitt team kommer börja få tag i dem nästa måndag, säger han enligt AFP.

Guvernören uppmanar även allmänheten att ange misstänkta hbtq-personer.

Personerna ska sedan gripas och föra inför rätta – och riskerar 30 års fängelse.

”Vi är verkligen rädda”

Många hbtq-personer tvingas nu under jord för att undvika att bli gripna. 

– Vi är verkligen rädda. Vi vet inte vad vi ska göra och vart vi ska ta vägen, säger en person till Reuters. 

SVT Nyheter skriver, med hänvisning till Reuters, att Paul Makonda under en presskonferens dagen efter uttalandet meddelade att över 100 misstänkta redan har angivits.

Homofobi ökar i Tanzania

Att ha sex med någon av samma kön är förbjudet i Tanzania, och homofobisk retorik har enligt BBC ökat snabbt sedan John Magufuli valdes till president 2015.

Förra året hotade bland annat landets hälsominister att publicera en lista över homosexuella.

Vidare har hiv-mottagningar och andra preventionsinsatser tvingats stänga efter att ha blivit anklagade för att främja homosexualitet.

Hans Magnusson är chef för Sidas Afrikaavdelning. Han säger till SVT Nyheter att utvecklingen är ”oerhört allvarlig och oroväckande”.

Han tror dock inte på att påverka utvecklingen genom att dra in bistånd till landet:

– Det finns möjligheter att ställa villkor men vi ska komma ihåg att biståndet i förhållande till Tanzanias budget fortfarande är väldigt litet. Och möjligheterna att påverka på det sättet är ganska små. Jag tror att det är mer effektivt att arbeta med de som vill förändra situationen i Tanzania och stötta dem i det arbetet, säger Hans Magnusson till SVT Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.