Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tanzanias ambassadör uppläxad på UD

Tanzanias ambassadör i Sverige kallades till UD och fick en utskällning, rapporterar DN. Foto: JOHANNA SVENSSON
Utrikesminister Margot Walsström, S, har tidigare fördömt synen på hbtq-personer i Tanzania. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tanzanias ambassadör i Sverige kallades till UD och fick där en rejäl uppläxning om den bristande demokratin och respekten för hbtq-personer i landet, rapporterar DN.  

Samma sak skedde i en lång rad EU-länder. 

Det är särskilt sedan situationen för hbtq-personer har förvärrats i Tanzania som andra länder nu reagerar. 

Människorättsorganisationer som Amnesty International och Human Rights Watch har rapporterat att en rad homosexuella män gripits i landet och att proaktivt HIV-arbete fått avbrytas. 

”Ser med oro på utvecklingen”

Utrikesdepartementets presschef Patric Nilsson berättar för DN om det kritiska budskap som utrikesrådet Anna-Karin Eneström förmedlade. 

– UD har framfört till Tanzanias ambassadör att Sverige ser med oro på utvecklingen i Tanzania, med avseende på demokrati, rättsstatens principer och mänskliga rättigheter, inklusive behandlingen av hbtq-personer, säger han till tidningen.  

Och i flera andra europeiska länder har andra ambassadörer från landet fått liknande uppläxningar. För en dryg vecka sedan kallade EU hem sin ambassadör i Tanzania i protest mot utvecklingen i landet. 

Homosexuella män riskerar 30 års fängelse 

Enligt DN har guvernören i storstaden Dar Es Salaam uppmanat allmänheten att ange homosexuella för polisen och annonserat att en kommission för att identifiera och straffa homosexuella och prostituerade ska inrättas. 

Homosexuella män i Tanzania kan straffas med fängelse i upp till 30 år om döms för att ha haft sex. 

I fjol gav Sverige 1,1 miljard kronor i bistånd till Tanzania. Efter den senaste tidens rapportering hur homosexuella förföljs i landet har biståndet delvis riktats om – så att en större del ska komma människorättsorganisationer i landet till del. 

Markering från Margot Wallström 

Utrikesminister Margot Wallström, S, har också fördömt uttalandet av guvernör Paul Makonda i Dar Es Salaam. 

”Sverige agerar tydligt för att försvara de mänskliga rättigheterna och för att motverka den försämrade situationen för hbtqi-personer. Vi gör det både i vår politiska dialog och genom biståndet”, skrev Wallström på sin Facebooksida här om veckan.  

Enligt CNN har Danmark valt att hålla inne med nära 80 miljoner kronor i bistånd till Tanzania mot bakgrund av situationen för hbtq-personer i landet. 

– Respekten för mänskliga rättigheter är helt central för Danmark, skriver den danska biståndsministern Ulla Tornaes i en tweet.