Med den här sågen kapade Hayastan internet till Armenien och Georgien. Foto: Vano Shlamov/AFP
Med den här sågen kapade Hayastan internet till Armenien och Georgien. Foto: Vano Shlamov/AFP

Tanten sågade av internet till flera länder

Publicerad
Uppdaterad
75-åriga pensionären Mener Hayastan i Georgien skulle stjäla koppar men den fiberoptiska kabeln hon sågade av stoppade all internettrafik till Armenien och Georgien.
Hayastan nekar dock till kopparstöld och påstår att hon bara skulle såga ved.
- Jag har ingen aning om vad internet är, sade hon till AFP.
Under flera timmar den 28 mars var internettrafiken till Armenien och Georgien avbruten. Den skyldiga: 75-åriga pensionären Mener Hayastan. Enligt en armenisk regeringstjänsteman sågade Hayastan av den fiberoptiska kabel som står för 90 procent av internettrafiken i Armenien då hon tänkte stjäla koppar.


Riskerar fängelse

Myndigheterna ser allvarligt på saken och Mener Hayastan riskerar upp till tre år fängelse om hon bedöms som skyldig.
Själv hävdar hon att hon är oskyldig, och bara var ute i skogen för att hugga ved. Hon säger vidare till AFP att hon inte ens vet vad internet är.
- Jag sågade inte av kabeln. Jag är för fysiskt svag för det, säger hon vidare till nyhetsbyrån.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag