Tankesmedja: Carema fick felaktig kritik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Cecilia Stenshamn har skrivit Timbro-rapporten om Carema. Hon är gift med Mats Edman.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Carema-skandalen fortsätter att väcka reaktioner.

Nu kommer en ny rapport som hävdar att flera ­påståenden om missförhållandena på äldreboendet var överdrivna.

Men Dagens Nyheter, som avslöjade vanvården, är kritisk:

- Det är svårt att ta rapporten på allvar, säger chef­redaktör Gunilla Herlitz.

Patienter som fick ligga i nedkissade blöjor, läkare som varnade för att de boende riskerade att skadas och anhöriga som var oroliga för sina gamla mammor och pappor. Uppgifterna om vanvården på Caremadrivna äldreboendet Koppargården i nordvästra Stockholm skakade hela landet när de avslöjades under hösten förra året.

Sedan dess har även socialstyrelsen kritiserat Carema Care för bristerna.

Men i dag publicerar tanke­smedjan Timbro en rapport som ger en helt motsatt bild.

Rapporten menar att upp­gifterna om vanvård var överdrivna och många gånger fel­aktiga. I stället grundade sig problemen på Koppargården i en infekterad strid mellan sjuksköterskor och ansvarig läkare på äldreboendet.

- Flera pusselbitar saknas i rapporteringen, framför allt tycker jag att det är märkligt att man inte lyssnat mer på sjuksköterskor och vårdförbundet. De pratar också om konflikten med läkarorganisationen, och den har inte belysts alls, säger författaren Cecilia Stenshamn.

Anser rapporten partisk

Gunilla Herlitz, chefredaktör på Dagens Nyheter som var den tidning som var nyhetsledande i avslöjandena om vanvården på Carema-hemmet, är mycket kritisk till rapporten.

Hon menar att den är partisk eftersom Cecilia Stenshamn är gift med Mats Edman, chefredaktör för tidningen Dagens Samhälle som i sin tur har Caremas krishanterare som styrelseordförande.

Kritiserar Dagens Nyheter

Dagens Samhälle publicerade redan i april flera artiklar där de kritiserade DN på exakt samma sätt som den i dag publicerade Timbro-rapporten.

- Ja, vi konstaterar att de kommer till samma slutsats. De två är ju gifta med varandra, så det kanske inte förvånar, säger Gunilla Herlitz.

- Det enda man kan konstatera är att hon för fram bedömningar av DN:s journalistik och överväganden utan att ha pratat med oss.

DN-reportrarna som avslöjade Carema-affären fick ett hederspris under Grävande Journalisters senaste konferens.

Roland Poirier Martinsson, chef för Timbro medieinstitut som står bakom rapporten, anser däremot att den ger en viktig bild av skandalen:

- Bevakningen av Carema­skandalen innehåller den värsta uppståndelsen, det gick för fort. Och många journalister blev för upphetsade och publicerade saker som antingen inte stämde eller inte var tillräckligt nyanserade. Carema skrämdes av detta och bad om ursäkt i stället för att förklara sig, säger han.

Också Expressen har tidigare granskat medierapporteringen om Carema. Där framkom bland annat att flera redaktioner, bland annat Expressen, publicerat tveksamma uppgifter.

Carema-skandalen - detta har hänt

Ansvarig läkare på Koppargården, Yvonne Körner, slår larm om missförhållandena på äldreboendet. Hon får stöd av ­kommunens medicinskt ­ansvariga sköterska Marie Sundström.

Även Anders Hellström, läkare och verksamhetschef för bolaget Trygg Hälsa som förser Koppargården med läkare, uttalar sig om att de ­medicinska bristerna på ­Koppargården ökat sedan Carema tog över verksamheten.

Samtidigt hävdar Carema att situationen på äldreboendet blivit bättre sedan de tog över. De medger att det ­fortfarande finns vissa brister, men menar att dessa grundar sig i en ­konflikt mellan Koppargårdens anställda ­sjuksköterskor och läkaren som är anställd av Trygg Hälsa.

De inblandade i turerna kring carema

Anders Hellström: Verksamhetschef för Trygg Hälsa, det företag som sedan maj 2008 har uppdraget att sköta läkarinsatserna på Koppargården. Kritisk till hur Carema driver Koppargården.

Inger Hellström: Fru till Anders Hellström. Anställs i januari 2010 av Trygg Hälsa som ansvarig läkare på Koppargården. Kommer dåligt överens med äldreboendets sjuksköterskor och gör att det skapas en konflikt. Lämnar tjänsten i oktober 2010.

Yvonne Körner: Läkare som anställs i mars 2011 av Trygg Hälsa som ansvarig läkare på Koppargården. Hon ärver den infekterade situationen och problemen mellan sjuksköterskor och läkare fortsätter. I september slår hon larm om missförhållandena.

Marie Sundström: Medicinskt ansvarig sköterska inom kommunen med en neutral roll som ska säkerställa att kraven på hög patient­säkerhet och god kvalitet tillgodoses i vården. Vän till Anders Hellström. Har vid flera tillfällen förordat Trygg Hälsa som företag som ska sköta läkarinsatser på Koppargården.

Gunilla Herlitz: Chefredaktör för Dagens Nyheter, den tidning som grävde fram avslöjandena om missförhållandena på Koppargården. Namngivna källor har varit Marie Sundström och Anders Hellström.

Mats Edman: Chefredaktör för tidningen Dagens Samhälle som publicerat flera artiklar som varit kritiska till Dagens Nyheters granskning av Carema. Tidningen har bland annat hävdat att DN:s rapportering varit partisk och ensidig.

Cecilia Stenshamn: Författare till den i dag publicerade rapporten "Vanvård och pressetik. En ­käll­kritisk granskning av ­rapporteringen kring Koppargården". Gift med Mats Edman på Dagens Samhälle.

Henry Sténson: Styrelse­ordförande för Dagens Samhälle sedan början av 2012.

Under hösten 2011 arbetade han åt Carema som inhyrd krishanterare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.