Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tänk på det här när du köper minigris

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

VARFÖR? Ett sällskapssjukt och charmigt husdjur som väcker uppmärksamhet.

 VARFÖR INTE? Även om det heter ”minigris” så kommer inte din lilla kulting förbli liten till storleken - den kan komma att väga upp mot 80 kilo. Grisar är inte heller särskilt förtjusta i att leka. 


1. Hitta rätt uppfödare

 Hitta en uppfödare som du litar på - och kräv att få köpekontrakt och eventuellt härstamningsbevis när du får din gris. Grisen ska också vara märkt med öronbricka eller tatuering innan den lämnar uppfödaren. 


2. Pappersarbete

 Alla som äger grisar - vare sig man har en hel gård full eller en liten minigris hemma - måste vara registrerade hos jordbruksverket. Kontrollera också med kommunen och eventuellt hyresvärden att det är okej att ha gris där du bor.

 3. Utrustning och skötsel

 Minigrisar kan bo ute eller inne, men måste ha möjlighet att gå ut och böka ibland. Om du vill ha din gris inne är det bra om den får en egen hörna med filtar och halkfritt underlag. Den behöver också ha en låda för att uträtta sina behov. De behöver också gå ut på regelbundna promenader - och kan precis som en hund lära sig olika kommandon. 


 Här kan du läsa mer om att ha minigris:


Minigrisen.com

Svenska minigrissällskapet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.