Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tänk på det här när du köper katt

En katt kan bli en bra kompis för många år framöver.
Foto: Colourbox

VARFÖR?  En katt kan - precis som en hund -  bli en nära vän för många år framöver. En fördel är att de klarar sig ensamma när du är på jobbet och inte behöver kommer ut och rastas flera gånger om dagen. 


VARFÖR INTE? Även om katter är självständiga och verkar klara sig bra på egen hand, är det faktiskt ett stort ansvar att ha en katt - precis som när det gäller hundar. Innan du bestämmer dig - fundera på om du har tid och ork att ta hand om ett djur. Och skaffa absolut ingen sommarkatt!


1. Hur mår katten?

 Oavsett om du vill ha en bondkatt eller en raskatt - be att få komma och titta på kattungen innan du bestämmer dig. Kontrollera att pälsen är ren och fin, att ögon och öron ser bra ut, att magen inte känns hård eller att katten har diarré. Kattungar ska inte skiljas från sin mamma före tolv veckors ålder. 

 2. Pappersarbete

 Be säljaren om ett köpekontrakt som ni båda skriver under. Du ska också få intyg på att katten är veterinärbesiktigad, avmaskad och vaccinerad mot kattpest. Ta reda på när det är dags för nästa vaccination. 


3. Försäkring

 Det finns inget krav på försäkring för katter, men det kan vara bra om din katt blir sjuk eller skadad och behöver få dyr veterinärvård. 


4. Kastrering

 Om du inte tänker använda din katt för att avla på är det bra att kastrera den. Honkatter brukar må bättre av det även om de bara är inomhus, och hankatter som går ute kan ge upphov till många oönskade ungar. Sajter där du kan läsa mer om katter:


Katter.nu

www.agria.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.