Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tänk på det här när du köper hund

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En hundvalp är liten och söt - men kräver en hel del jobb.
Foto: Vanessa Grossemy

VARFÖR? En hund är en kompis som du förhoppningsvis kommer att dela många år med. Den ger sällskap, kärlek och ger möjligheter att komma ut och träffa andra hundägare. 

 VARFÖR INTE? Det är ett stort ansvar att ha hund. Har du tid att vara hemma tillsammans med den på dagarna - eller råd att ha den på hunddagis hela dagarna?


1. Välj rätt ras

 Olika hundraser har olika krav när det gäller motion, sällskap och storlek på bostad, så det gäller att inte fatta ett beslut baserat på hur hunden ser ut. Vissa trivs bra med att sitta i cykelkorgen eller hänga under husses arm, medan andra raser kräver flera timmars promenad varje dag för att må bra. Via Svenska Kennelklubben kan du få kontakt med uppfödare som kan svara på dina frågor om de olika raserna. 


2. Köpställe

 Köp din hund från en bra uppfödare som du litar på - och inte på nätet. Om uppfödaren är medlem i Svenska Kennelklubben ska du få mer tre saker när du tar hem din valp: registreringsbevis, veterinärbesiktningsintyg och ett köpeavtal som ni båda har skrivit under. Valpen ska också vara ID-märkt. 


3. Vaccinationer

 En valp ska vara avmaskad minst två gånger innan man köper den. Kolla också med uppfödaren om hunden öär vaccinerad mot parvo, valpsjuka och leverinflammation. 


4. Försäkring

 Det finns inget krav på att försäkra hundar, men annars kan räkningarna bli dyra om din hund skadas eller blir sjuk. Det är också bra att kolla om hemförsäkringen innehåller en ansvarsförsäkring - i fall din hund orsakar skada och du blir skadeståndsskyldig. Du kan läsa mer på Svenska kennelklubbens sajt:


 Klicka här så kommer du till www.skk.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.