Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tänk på det här när du köper akvariefiskar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Colourbox

VARFÖR? Spännande husdjur som är vackra att titta på och finns i oändligt många varianter. Passar allergiker.


VARFÖR INTE? Ett akvarium kräver mycket skötsel och pyssel för att hålla sig rent och snyggt. 

 1. Välj rätt akvarium

 Fiskarna mår bättre ju större akvarium du väljer. Det är dessutom enklare att sköta ett större eftersom miljön blir bättre med en större vattenmängd. För nybörjare rekommenderas ett som rymmer minst 100 liter. 


2. Utrustning

 Läs på om alla tillbehör som behövs - bland annat pump, termometer och belysning. 

 3. Inred akvariet

 Alla tillbehör som stenar och växter måste sköljas noggrant innan de stoppas ner. Eftersom vanligt kranvatten innehåller ämnen som skadar fiskarna måste man också hälla i så kallat vattenberedningsmedel och låta akvariet stå i minst ett eller två dygn innan man släpper ner fiskarna. 

 4. Välj fiskar

 Olika sorters fiskar har olika behov. Börja med några som är lätta att sköta - och köp hellre några få för att sedan skaffa fler. Tänk på att de sorter du väljer måste passa ihop. 


5. Städa

 Akvariet måste rengöras regelbundet. Det rekommenderas att man en gång i veckan suger upp slam som samlats på botten och byter ut en del av vattnet. 


 Sajter där du kan läsa mer:


Zoonen.com

Zoopet.com

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.