Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tänk att en reklamfilm kan fånga känslan – träffa så rätt

Dansa och sjung med era mammor medan de ännu lever, skriver Lars Lindström. Som här i Ikeas fina reklamfilm från i vintras.Foto: Ikea
Foto: Ikea
Foto: Ikea

När mammor dör, växer det sly överallt.

Men vi ska sjunga och dansa med våra mödrar i en solig glänta medan de ännu lever.

Du har säkert sett den i någon dödsannons. Dikten av Göran Tunström som på kornet beskriver känslan när mammor dör: man förlorar ett av väderstrecken, man tappar vartannat andetag och det växer sly överallt.

Att så många vill använda den poetiska och vackra skildringen av saknaden är inte alls märkligt.

Det finns en videosnutt av min mor när hon bara har några månader kvar att leva och sitter med vår nästan nyfödde son i famnen. Hon är 76 år och ler sitt fina leende och gungar den lilla pojken i sitt knä och börjar plötsligt sjunga en barnvisa jag aldrig hört henne sjunga förut.

Hon klämmer på barnets tår och säger att han har så fina fötter och sedan sjunger hon: Lilla tomtegubben, lilla Snuppe Sno, satt på björkestubben, synade sin sko… När barnet i hennes famn ger henne ett leende skrattar hon förtjust och stolt tillbaka. Trots många motgångar hade min mamma alltid nära till skratt, och jag känner där och då de starka banden och kärleken mellan oss.

 

LÄS ÄVEN Lars Lindström: Nio lögner om Sverige du måste dra för dina barn

 

Hon är då för långt inne i demensen för att kunna svara på frågor om visan. Men jag lyckas identifiera den senare: ”Tomtens sko” av Anna Maria Roos, en klassiker utgiven första gången 1912.

Min mamma växte upp i arbetarfamilj mellan världskrigen, var på 1930-talet tonåring under den ekonomiska depressionen och på 1940-talet en ung kvinna som tvingades lämna bort två barn, som många andra ensamstående mammor på den tiden.

Hon var en fantastisk människa som tog sig från en social tragedi till ett nästan normalt familjeliv med tre barn i 1960-talets folkhem på två rum och kök och skiftjobb i restaurangköket.

Något i henne vaknade till liv med sången den där gången. Vi vet att det fungerar.

Kanske dök minnesbilderna upp av det lilla barnet som hon vaggade och som hon inte kunde behålla och aldrig mer återsåg. Eller var det mig hon gungade ännu en gång?

Min svärmor är ännu i livet, men även här har demenssjukdomen byggt ett skal kring henne som kan vara svårt att tränga igenom. Nästan bara musiken fungerar, då kommer rytmen tillbaka, då spritter det i armar och ben och om bara balansen var bättre skulle hon älska en svängom. Men vi vet en hemlighet: det går att dansa sittande.

Sjung och dansa med era mödrar, skriver Lars Lindström. Här är det Elsy i Skellefteå som tar en svängom med sin dotter.Foto: Lars Lindström

Det är våra mödrar, era mödrar, som har burit sina familjer på så många sätt. En del har det svårare än andra, men vi är skyldiga dem vår kärlek och vår närhet.

Där livet händer. Tänk att det stora svenska möbelföretaget bäst fångar känslan. Tänk att en reklamfilm från Ikea kan säga så mycket och träffa så rätt.

En skäggig man i sina bästa år putsar sina skor, sätter sig på bussen. På seniorboendet lämnar han en present till sin vithåriga mor, och sedan dansar de till M Wards långsamma, överjordiska version av David Bowies "Let's dance". När vi ser gåvan i närbild förstår vi: ett gammalt fotografi, där mannen är en liten pojke som dansar med sin mamma.

https://www.youtube.com/watch?v=5euIahugRG0

Alltför många väntar med hyllningar och kärleksförklaringar och poesi tills mammorna är borta. Jag var likadan själv.

Men sjung och dansa med era mödrar i en solig glänta medan de ännu lever och medan ni har alla väderstrecken kvar. Sedan växer sly överallt.

FÖLJ ÄVEN Lars Lindström på Facebook – med livesändning varje vecka

Hit reser svenska turister – får titta på plågade djur

Bilderna inifrån populära parken i Thailand • Wahlström: ”Stäng ner skiten”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.