Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tanja, 38, gick i pension – avslöjar hur hon lyckades

Nu har 38-åringen skrivit en bok om sitt annorlunda livsbeslut. Foto: instagram.com/our_nextlife

Pensionär redan vid 38?

Fullt möjligt, menar författaren Tanja Hester, som på bara fem år lyckades göra sig ekonomiskt oberoende för resten av livet.

– Vi såg till att vi aldrig mer skulle behöva ett enda öre efter att vi lämnat våra jobb, säger hon till New York Post.

I december 2017, när hon var 38 år gammal, gick Tanja Hester i pension, vilket har uppmärksammats av New York Post.

Dessförinnan hade Tanja Hester under fem års tid planerat hur hon skulle gå till väga.

Det började 2012, när hon var 33 år och insåg att hon hade den ärftliga sjukdomen Ehlers-Danlos syndrom i släkten och med största sannolikhet lär ärva den av sin pappa.

Sjukdomen innebär svåra smärtor i lederna i kroppen och med tiden får patienten allt svårare problem med rörligheten, vilket påverkar förmågan att kunna arbeta.

Där och då bestämde sig Tanja Hester för att gå i pension och försöka njuta av livet så länge hon kan.

– Jag kommer inte att kunna leva utan obehindrat i all oändlighet, säger Tanja Hester till New York Post.

– Jag har ett rörelsehinder, men det är inte så pass allvarligt än. Det kommer att utveckla sig under vad jag hoppas blir ett par långsamma decennier. Jag har smärtor och problem på grund av sjukdomen, så jag har drabbats. Det är bra att jag gick i pension, fortsätter Tanja Hester.

https://www.instagram.com/p/Ba7C9q9n-PY/

Fyra viktiga punkter

Tanja Hester har skrivit en bok där hon förklarar hur hon och maken Mark Bunge gjorde för att kunna pensionera sig så pass tidigt.

Hon anger fyra punkter i sin bok:

1. Planera livet i första hand. 

2) Fundera ut en årlig budget. 

3) Fundera på potentiella investeringar och passiva inkomster. 

4) Ha alltid sjukhus- och läkarkostnader i åtanke.

– Jag har hört från flera läsare på min blogg att de aldrig planerade livsbiten, bara det finansiella, och att de bara blev ännu mer olyckliga och i vissa fall även återvände till att arbeta igen, säger Tanja Hester till New York Post.

Vid tidpunkten hade såväl Tanja Hester som maken en sexsiffrig årslön, i dollar räknat, och tack vare resor i jobbet hade paret miljoner av bonuspoäng hos de allra största resebolagen.

Tanja Hester rekommenderar att man sparar ihop 25-35 gånger så mycket som man räknar att ha som årsbudget när man väl har gått i pension.

Paret själva lyckads på fem år spara ihop 36 gånger den summan.

En av nycklarna för god ekonomi efter pensioneringen har varit att investera pengar i vad som därefter kan bli en passiv inkomst.

De investerade pengar i en hyresfastighet som kommer att börja gå med vinst om 12 år.

https://www.instagram.com/p/Bf1MpEnBglb/

Så beskriver de livet som unga pensionärer

Hur är då livet som 38-årig pensionär?

Som en blandning mellan ett traditionellt pensionärsliv och en lite mer äventyrlig vardag, med många resor.

– En typisk är att vi vaknar upp utan alarmklocka, äter en riktigt avslappnad frukost, och det blir lite av ankaret i vår vardag, säger Tanja Hester till New York Post, och fortsätter:

– På eftermiddagen kanske vi åker skidor eller åker mountainbike, eller för mig kan det bli en hel del skrivande eller att arbeta med välgörenhet. Sedan har vi en avslappnad middag och kollar på en film, eller kollar ikapp alla tv-serier som vi inte hade tid med när vi arbetade.

https://www.instagram.com/p/BqP3i_PDbSw/

Paret har semestrat i Kina, Mexiko, Frankrike och Monaco, samt hemma i USA, sedan de gick i pension.

https://www.instagram.com/p/BrX8VYRHy-5/

I sin bok, samt på sin blogg Vårt nästa liv, förklarar Tanja Hester att det är viktigt att skriva ner vad man vill prioritera efter pensioneringen. Oavsett hur mycket pengar man har kan det vara frustrerande att inte ha några uppsatta mål eller ambitioner.

Tanja Hester och makens främsta drivkraft är att resa.

– Att resa är topprioriterat för oss. Det är något som vi alltid kommer att spendera pengar på. Vi har drygt tre miljoner bonuspoäng efter alla jobbresor, så varje gång vi reser reducerar det våra kostnader en del. Men det är en stor del av vår budget – att fortsätta resa, säger Tanja Hester till New York Post.

https://www.instagram.com/p/BsTW1Wkn5o6/

Köper sällan kläder och prylar

Vidare knep har varit att köpa billiga bilar som de planerar att behålla livet ut.

De har även skurit ner inom vissa områden.

De äter till exempel väldigt sällan ute och de lägger inga större summor på mobiltelefoni. Tanja Hester använder fortfarande en äldre Iphonemodell och har inga planer på att uppgradera.

Paret planerar heller inte att skaffa barn, och där finns det många kronor att spara, något som de allra flesta småbarnsföräldrar kan skriva under på.

– Vi gjorde verkligen som så att vi tittade på vad som tillför något värde och vad som inte tillför något värde. Om något inte ger oss glädje är det ganska lätt att avstå. Vi går fortfarande ut och äter ibland, men vi försöker vara mycket ber återhållsamma. Vi köper inte en massa nya kläder eller nya teknikprylar, säger Tanja Hester till New York Post.