Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tanja, 24, födde sin dotter 3,5 månader för tidigt

När Celina kom till världen vägde hon bara 600 gram – som ett paket smör.
Foto: Privat

Tanja Nordin födde sin dotter i vecka 24, tre och en halv månad för tidigt. 

En kontrollundersökning slutade med akut operation och när Celina kom till världen vägde hon bara 600 gram – som ett smörpaket.

– När hon låg på mig kände jag ingen vikt överhuvudtaget, berättar Tanja Nordin.  

Tanja Nordin, 24, fick veta att hon väntade barn i början av 2017. Graviditeten kantades från början av en del komplikationer och en lördag i början av juni åkte hon in till Nyköpings lasarett för kontroll. 

Tanken var att Tanja skulle kunna lämna sjukhuset samma eftermiddag, men när man började följa bebisens hjärtljud på en skärm förändrades läget snabbt.

– Plötsligt stormade tio sjuksköterskor in i rummet. De ryckte i mig och stoppade i nålar. Jag hade ingen aning om vad som pågick och när jag frågade sa de ”vi vet inte om vi kan säga någonting”, berättar Tanja.

LÄS MER: Louise, 32, födde dottern  i bilen på en bensinmack

Vägde 600 gram vid födseln

En kort stund senare rullades Tanja in i ett operationsrum och sövdes – och bara åtta minuter senare var hennes dotter Celina ute. Den lilla flickan var 29 centimeter lång och vägde 600 gram.

Personalen på Nyköpings lasarett kämpade med att hålla i gång Celinas andning, innan hon drygt en och en halv timme senare kunde flygas till neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– När jag vaknade hade jag ingen aning om någonting. Jag trodde ju att jag skulle åka hem, berättar Tanja.

Celina föddes den 24 juni 2017, nästan fyra månader för tidigt.
Foto: Privat

”Allt var en chock”

Tanja och hennes sambo Carl tillbringade närmare fyra månader på olika sjukhus tillsammans med Celina, som de första tre månaderna låg i respirator till och från. Under flera månader drabbades hon av återkommande så kallade apnéer, andningsuppehåll. 

– Allt var som en chock. Jag hann knappt förstå att jag var gravid. Jag hade fått veta att det var en flicka för inte så längesedan och magen hade precis börjat synas.

– Jag hamnade i en depression. Det sårade mig att ingenting blev som jag hade tänkt mig, berättar Tanja.

Celina och hennes föräldrar tillbringade närmare fyra månader på sjukhus.
Foto: Privat

Första gången Tanja kunde hålla Celina i sin famn var hon fyra dagar gammal.

– Jag var jätterädd, det var jobbigt att hålla i henne när hon var så liten. Jag tänkte ”kommer hon att överleva dagen?”. När hon låg på mig kände jag ingen vikt överhuvudtaget. 

Går på regelbundna kontroller

I dag mår både mor och dotter bra. Celina väger tio kilo, är 75 centimeter lång och beskrivs av sin mamma som ”väldigt framåt, lugn och glad”. 

Den 11 oktober skulle hon ha fyllt ett år – men på grund av den tidiga födseln är hon redan drygt 15 månader. 

Tanja och henne sambo har beslutat att vara hemma med Celina tills hon blir två år gammal. De går på regelbundna kontroller för att följa upp så att hon växer och utvecklas som hon ska, samt för att hålla koll på en defekt på hennes hjärta.

– Hon är lite extra infektionskänslig, så vi är lediga med henne så att hon får lära sig gå i sin egen takt. Vi tar det försiktigt.

I dag är Celina 15 månader gammal.
Foto: Privat

Läkarna har inte kunnat säga exakt vad som hände när Celina föddes, men man tror att moderkakan lossnade och att det kan ha påverkats av infektioner som Tanja drabbades av under graviditeten. 

Tanja känner en stor tacksamhet till all vårdpersonal som familjen mött under Celinas första tid i livet.

– Personalen är helt fantastisk. Man har träffat många läkare, men de här brinner ju verkligen för de här barnen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.