Annika Strandhäll öppnar för att all tandvård ska ingå i högkostnadsskyddet. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNAnnika Strandhäll öppnar för att all tandvård ska ingå i högkostnadsskyddet. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annika Strandhäll öppnar för att all tandvård ska ingå i högkostnadsskyddet.  Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tandvården kan ingå i högkostnadsskyddet

Publicerad

Regeringen öppnar för att all tandvård i framtiden kan ingå i högkostnadsskyddet. 

– Det ska inte synas i munnen om man har en tunn plånbok, säger socialminister Annika Strandhäll till Aftonbladet

Den senaste tiden har tandhälsan förbättrats i Sverige, men skillnaderna mellan olika samhällsgrupper är fortfarande för stor anser regeringen. 

Annika Strandhäll menar att kostnaderna för tandvården i Sverige är ett problem, särskilt för äldre. 

– Vi får signaler om att det är många äldre som avbokar sina besök och en sämre munhälsa påverkar hälsan i övrigt, vilket är oroväckande, säger Strandhäll till Aftonbladet. 

Därför vill regeringen nu starta en ny utredning, skriver Aftonbladet.  Detta skulle kunna mynna ut i att all tandvård i framtiden ingår i högkostnadsskyddet. 

Konkret betyder detta att kostnaden per år för att gå till tandläkaren aldrig blir högre än 1100 kronor. 

– Vi är på väg att fatta beslut om direktiv till en ny utredning. Det har varit ett prioriterat område under mandatperioden, där vi har höjt tandvårdsbidraget i olika steg men nu ökar vi takten, säger Annika Strandhäll till Aftonbladet.

Om två år, i mars 2020, lämnas förslag på en ny tandvårdsreform till regeringen.

– Det blir en dyr reform, men det blir en reform för framtiden, säger Annika Strandhäll till Aftonbladet.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag