Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klinikchefen Annika vill att fler utsatta ska få tandvård

Annika vill att fler ska kunna få tandvård.
Foto: Privat
– Vi kan ju inte ge gratis tandvård till alla, men det känns så tråkigt att vissa blir så extremt drabbade, säger hon.
Foto: Privat
Hon hoppas att klinikens initiativ ska hjälpa så många som möjligt.
Foto: Privat

Annika Lindblad, 33, är chef på en tandläkarklinik i Hägersten.

Hon vill hjälpa fler människor i utsatthet att få tandvård.

– Vi kan ju inte ge gratis tandvård till alla, men det känns så tråkigt att vissa blir så extremt drabbade, säger hon.

Annika Lindblad har drivit tandläkarkliniken Akuttandläkarna i Västberga sedan 2011. Nu har hon bestämt sig för att öppna dörrarna för fler patienter – som av olika anledningar inte har råd med eller möjlighet att få tandvård.

– Det är faktiskt ett jättestort problem, säger hon.

”Det är enligt mig, så himla orättvist att många går runt med tandvärk för att de inte har råd att betala sina tandläkarbesök. Alla borde ha samma rätt till tandvård oberoende av hur mycket pengar man har på sitt sparkonto”, skriver Annika i ett inlägg på Facebook.

Budskapet har delats vidare över 1 000 gånger.

”Jag har ett brinnande intresse för att hjälpa patienter med socialt utanförskap och har därför inlett samarbeten med olika välgörenhetsorganisationer och liknande”, skriver Annika Lindblad.

”Det enda som kostar är tandläkarens tid”

Flera av patienterna som kommer in till kliniken har inte besökt tandläkare på upp mot 15, 20 år. Den uteblivna tandvården kan ha bidragit till psykisk ohälsa, dålig självkänsla och utanförskap, menar Annika.

Samtidigt kan vissa tandläkare ta hundratals kronor för en undersökning där inga åtgärder behövts.

– Det enda som kostar är tandläkarens tid, det är inga materialkostnader eller andra kostnader runtomkring, säger Annika.

Foto: Privat

Nu ska kliniken erbjuda gratis tandundersökningar och kostnadsförslag, hjälp med fond- och stiftelseansökningar, kontakt med Socialkontor, avbetalningsplaner och, vid behov, hjälp att ansöka om stopp i utmätningar hos Kronofogden.

– Jag vill att alla som kommer till min klinik ska behandlas med värdighet och respekt, och aldrig behöva skämmas eller vara rädda för att bli dömda på grund av sina tänder.

”Vissa blir så extremt drabbade”

Kliniken har inte möjlighet att hjälpa alla, understryker Annika Lindblad, men hoppas att andra tandläkare ska inspireras av initiativet.

När patienter exempelvis flyttar eller avbokar sin tid kan kliniken hjälpa andra. Ibland har de hjälpt till gratis – om patienten är bostadslös och inte har några pengar alls.

– Vi önskar att fler tandläkare skulle kunna hjälpa till och göra något liknande, säger hon.

Foto: Privat

De enkla och akuta ingreppen kostar ytterst lite, förklarar Annika.

– Vi kan ju inte ge gratis tandvård till alla, men det känns så tråkigt att vissa blir så extremt drabbade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.