Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tandläkarbarn får åka gräddfil till utbildning: ”Självklart jäv”

”Kalla Fakta” har granskat antagningen till tandläkarutbildningen på Karolinska Institutet.Foto: Kalla Fakta / Skärmdump / TV4
Christopher Sönnerbrandt, enhetschef på antagningen på KI, tycker att TAPIL-provet fungerar.Foto: Kalla Fakta / Skärmdump / TV4

Provet infördes på den högt ansedda tandläkarutbildningen på Karolinska institutet för att bredda urvalet och ge de som inte kommer ifrån en akademisk bakgrund en chans. 

I stället antogs barnen till de anställda professorerna och lärarna på KI, avslöjar TV4:s ”Kalla fakta”

För att komma in på tandläkarutbildningen krävs antingen ett högt resultat på högskoleprovet eller bra gymnasiebetyg – särskilt om du söker dig in till den högt ansedda tandläkarutbildningen på Karolinska institutet i Stockholm. 

Men för att även ge de som som inte kommer från en akademisk bakgrund en chans införde man för ett tjugotal år sedan ytterligare en urvalsgrupp: TAPIL. 

Ett särskilt urval som genom personligt brev, en uppsats och en intervju, fyller hälften av utbildningens platser. Där handlar det om att övertyga skolan att man har rätt egenskaper för utbildningen. Sedan handplockas de antagna av en kommitté av professorer och lärare på KI. 

Men urvalet har inte breddats – tvärtom. I stället har gruppen blivit en gräddfil in till utbildningen för KI-anställdas barn, det visar en granskning av ”Kalla fakta”. 

14 av 44 har föräldrar som är tandläkare eller anställda på KI

Av 730 antagna elever de senaste åren har 126 av dessa föräldrar som är tandläkare eller jobbar på KI. 

Det är nästan fyra gånger så många tandläkarbarn som kommer in via högskoleprov och betyg.

Exempelvis får ett år två forskare på KI in sina barn på utbildningen och ett tandläkarpar får in sitt andra barn. Ett annat år ges totalt 14 av de 44 platserna från TAPIL till barn till tandläkare eller högt uppsatta föräldrar på KI. 

Experten: ”Röd flagga för mig”

KI framhåller att urvalsprocessen görs anonymt, men många av de ansökande skriver i sina personliga brev vilka deras föräldrar, som är tandläkare, är. Och när intervjuerna ska göras måste man legitimera sig. 

Korruptionsexperten Louise Brown säger att det rör sig om en uppenbar jävsituation. 

– Självklart. Det är ganska rakt på sak. Om man själv är part i ett ärende eller har närstående i ett ärende så man kan påverkas av ett beslut, ska man inte vara med i beslutet eller handläggningen, säger hon och fortsätter:

Korruptionsexperten Louise Brown menar att det är jäv.Foto: "Kalla Fakta" / Skärmdump / TV4

– Här har du total kontroll, utan särskilt mycket insyn egentligen, som en man har här. Det som är en röd flagga för mig är: kan man använda de här positionerna för att gynna sina närstående då? Gör man det genom att vi ser en sådan stor andel av just tandläkarbarn som kommer in utan att man egentligen kan ifrågasätta det? 

Christopher Sönnerbrandt, enhetschef på antagningen på KI, kan inte svara på varför så många barn till anställda på tandläkaruttagningen kommit in på utbildningen via TAPIL. 

– Jag vet inte. Jag vet att antagningen söker motiverade studenter och jag vet att provet fungerar på så sätt att de som kommer in där fullföljer utbildningen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.