Tusentals hektar skog har brunnit – och två personer har dött i lågorna. Foto: FRANCESCO ARENA/EPA TT NYHETSBYRÅNTusentals hektar skog har brunnit – och två personer har dött i lågorna. Foto: FRANCESCO ARENA/EPA TT NYHETSBYRÅN
Tusentals hektar skog har brunnit – och två personer har dött i lågorna. Foto: FRANCESCO ARENA/EPA TT NYHETSBYRÅN
Många av bränderna tros vara anlagda. Foto: INSIGHT MEDIA/STELLA PICTURESMånga av bränderna tros vara anlagda. Foto: INSIGHT MEDIA/STELLA PICTURES
Många av bränderna tros vara anlagda. Foto: INSIGHT MEDIA/STELLA PICTURES
Röken ligger tät längs Vesuvios sluttningar. Foto: CIRO FUSCO/EPA TT NYHETSBYRÅNRöken ligger tät längs Vesuvios sluttningar. Foto: CIRO FUSCO/EPA TT NYHETSBYRÅN
Röken ligger tät längs Vesuvios sluttningar. Foto: CIRO FUSCO/EPA TT NYHETSBYRÅN

Tänder eld på katter – för att starta bränder

Publicerad

Flera stora skogsbränder rasar just nu i södra Italien.

Många av dem misstänks vara anlagda – och tekniken är outsägligt grym.

Katter och får har dränkts i bensin och förvandlats till levande facklor, skriver DN. 

De södra delarna av Italien står i lågor. Bara under de senaste tio dagarna har civilförsvaret fått över 700 larm om bränder, enligt DN. Tusentals hektar skog har brunnit ner.

Längs sluttningarna till vulkanen Vesuvius stiger stora rökmoln upp mot himlen. Och även längs Amalfikusten och på Sicilien brinner skogarna. Två personer rapporteras ha dött i lågorna bara under torsdagen. Enligt den italienska tidningen Il Mattino har många av bränderna startat samtidigt i svårtillgängliga skogspartier – vilket talar för att bränderna är anlagda.

Men det som verkligen sticker ut är den grymma metod som används.

Italienska brandmän kämpar mot lågorna.Foto: FRANCESCO ARENA / AP TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Brand rasar på grekisk ö – hundratals svenskar på plats 

Använder djur som ”levande facklor”

Man dränker in katter i bensin och tänder eld på dem. När de brinnande katterna flyr i panik sätter de eld på buskar och gräs innan de till slut dör en plågsam död. En liknande metod har enligt DN använts på Sicilien, men då i stället med får.

De anlagda bränderna misstänks ha kopplingar till den ökända italienska maffian. Efter skogsbränder måste mängder med träd nyplanteras – ett arbete som tidigare lagts ut på företag som infiltrerats av brottssyndikaten. Dessutom kan en stor eldsvåda skada områden där det finns planer på att omvandla marken till naturskyddsområden eller nationalparker. Då finns det möjligheter för byggföretag – där vissa också har kopplingar till maffian – att fortsätta exploatera områdena, enligt DN.

Samma plan som användes vid branden i Västmanland 2014 vattenbombar bränderna.Foto: CIRO FUSCO / AP TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Stor skogsbrand i Huddinge – 30 brandmän kämpar mot lågorna 

Bränderna kan bli ännu värre

Situationen kan dessutom komma att förvärras de kommande dagarna – i synnerhet på Sicilien. Där har redan ett antal turister och boende fått evakueras från de värst drabbade områdena. Men väderprognosen utlovar hårda vindar – vilket riskerar att sprida bränderna till helt nya platser. 

Samma plan som lånades ut under den stora branden i Västmanland 2014 har satts in för att vattenbomba de värst drabbade regionerna.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag