Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tänder eld på katter – för att starta bränder

Tusentals hektar skog har brunnit – och två personer har dött i lågorna.
Foto: FRANCESCO ARENA/EPA TT NYHETSBYRÅN
Många av bränderna tros vara anlagda.
Foto: INSIGHT MEDIA/STELLA PICTURES
Röken ligger tät längs Vesuvios sluttningar.
Foto: CIRO FUSCO/EPA TT NYHETSBYRÅN

Flera stora skogsbränder rasar just nu i södra Italien.

Många av dem misstänks vara anlagda – och tekniken är outsägligt grym.

Katter och får har dränkts i bensin och förvandlats till levande facklor, skriver DN. 

De södra delarna av Italien står i lågor. Bara under de senaste tio dagarna har civilförsvaret fått över 700 larm om bränder, enligt DN. Tusentals hektar skog har brunnit ner.

Längs sluttningarna till vulkanen Vesuvius stiger stora rökmoln upp mot himlen. Och även längs Amalfikusten och på Sicilien brinner skogarna. Två personer rapporteras ha dött i lågorna bara under torsdagen. Enligt den italienska tidningen Il Mattino har många av bränderna startat samtidigt i svårtillgängliga skogspartier – vilket talar för att bränderna är anlagda.

Men det som verkligen sticker ut är den grymma metod som används.

Italienska brandmän kämpar mot lågorna.
Foto: FRANCESCO ARENA / AP TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Brand rasar på grekisk ö – hundratals svenskar på plats 

Använder djur som ”levande facklor”

Man dränker in katter i bensin och tänder eld på dem. När de brinnande katterna flyr i panik sätter de eld på buskar och gräs innan de till slut dör en plågsam död. En liknande metod har enligt DN använts på Sicilien, men då i stället med får.

De anlagda bränderna misstänks ha kopplingar till den ökända italienska maffian. Efter skogsbränder måste mängder med träd nyplanteras – ett arbete som tidigare lagts ut på företag som infiltrerats av brottssyndikaten. Dessutom kan en stor eldsvåda skada områden där det finns planer på att omvandla marken till naturskyddsområden eller nationalparker. Då finns det möjligheter för byggföretag – där vissa också har kopplingar till maffian – att fortsätta exploatera områdena, enligt DN.

Samma plan som användes vid branden i Västmanland 2014 vattenbombar bränderna.
Foto: CIRO FUSCO / AP TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Stor skogsbrand i Huddinge – 30 brandmän kämpar mot lågorna 

Bränderna kan bli ännu värre

Situationen kan dessutom komma att förvärras de kommande dagarna – i synnerhet på Sicilien. Där har redan ett antal turister och boende fått evakueras från de värst drabbade områdena. Men väderprognosen utlovar hårda vindar – vilket riskerar att sprida bränderna till helt nya platser. 

Samma plan som lånades ut under den stora branden i Västmanland 2014 har satts in för att vattenbomba de värst drabbade regionerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.