Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tamsons kallade klottrare för ”kloakråtta” – får kritik

Foto: MAGNUS HALLGREN / DN TT NYHETSBYRÅN

En tonåring dömdes till skadestånd för att ha klottrat på två platser i centrala Stockholm.

Stockholms trafikregionråd Kristoffer Tamsons kallar honom för ”en kloakråtta från Ösmo”.

Nu möts han av kritik från andra politiker – och polisen Viktor Adolphson.

– Jag ångrar inte att jag är en politiker som talar klarspråk och ibland använder kraftuttryck för att beskriva vad jag tycker är en allvarlig utveckling, säger Tamsons.

Det är lokala Nynäshamnsposten som rapporterat om tonårspojken som dömdes till 3 767 kronor för att ha klottrat i Stockholms tunnelbana.

Han dömdes också till ungdomsvård för skadegörelsen.

Det här har upprört Stockholms trafikregionråd, Kristoffer Tamsons, M – som kallar tonåringen för ”kloakråtta”.

”Förstärkta insatser ger resultat. Fler åker dit som klottrar och förstör. Här en kloakråtta från Ösmo, dömd till ungdomsvård och skadestånd, efter att ha klottrat ned två t-banestationer. Gott så. Vi fortsätter växla upp. Vi ska bevaka, jaga och fälla er.”, skriver han på Twitter och länkar till artikeln om klottret.

Svaret: ”Fullt rimligt”

Kristoffer Tamsons har engagerat sig mycket mot skadegörelse i staden, och har bland annat kritiserat Trafikverket för att inte sanera broar och andra miljöer tillräckligt, vilket han menar bidrar till otrygghet. 

Han säger att han sett att personer som klottrar kallar sig själva för ”kloakråttor” på internet – och ångrar sig inte.

– Det man kallar sig själv, det vill man väl bli kallad för. Och dessutom så tycker jag att det är fullt rimligt att även om jag är en politiker som visar känslor när det gäller de som stör och förstör – att vi faktiskt börjar tala klarspråk om de som vill riva ner det som andra i samhället bygger upp.

Flera är nu kritiska till Tamsons hårda ordval.

Kritiken mot ordvalet

Polisen Viktor Adolphson, känd från Twitter under namnet ”YB Södermalm” svarar trafikregionrådet:

”Kanske du skulle valt ett annat ordval? Anar att din tweet kommer handla om ett ord nu, istället för problemet med klotter och skadegörelse i kollektivtrafiken som kostar multum.”

Finansregionrådet i opposition, Aida Hadžialić (S), är också kritisk:

– Vi delar givetvis Kristoffer Tamsons hållning om att skadegörelse är ett stort problem. Men politik bör inte handla om att profilera sig genom att kalla människor för kloakråttor. Istället borde Kristoffer Tamsons fokusera på sitt kärnuppdrag vilket är trafikfrågor i Stockholm. Jag vill efterlysa fler vuxna i rummet, säger hon.

Riksdagsledamoten Hanna Gunnarsson skriver på Twitter att Tamsons borde uttryckt sig på ett annat sätt:

”Representant för partiet som skulle vara ”de vuxna i rummet” (är moderaterna fortfarande det eller är det överspelat?) kallar en människa för ”kloakråtta” i en tweet. Det är ju, som man brukar säga, ett anmärkningsvärt språkbruk”.

– Det är ju gärningen som här måste kommenteras. Jag tycker inte att vi ska se mellan fingrarna när det gäller gärningsman beroende på hur gamla de är, säger Kristoffer Tamsons.

Se också:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.