Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Talmannen: Trodde att partierna var mer förberedda

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Talman Andreas Norlén (M) trodde att partierna var bättre förberedda för det svåra politiska läge vi hamnade i efter valet.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND

Talman Andreas Norlén (M) trodde att det fanns en större beredskap hos partierna att hantera det knepiga parlamentariska läget. 

Det säger i en intervju med DN – där han upprepar att han vill undvika en fjärde statsministeromröstning till varje pris. 

– Jag ser gärna att man undviker den väldiga dramatik och laddning som det skulle medföra. Skulle vi hamna där så blir det en grannlaga uppgift att välja ut den kandidaten, säger Andreas Norlén till tidningen.  

Andreas Norléns höst har bjudit på stora utmaningar. 

Valresultatet innebar ett mycket komplicerat parlamentariskt läge – där inget block med enkelhet kunde utse sig till vinnare och bilda regering. Trots det har varken Moderatledaren Ulf Kristersson eller Socialdemokraternas Stefan Löfven gett upp hoppet om att knipa regeringsmakten. 

I en stor intervju med Dagens Nyheter säger talmannen att han trodde att partierna skulle vara bättre förberedda för den knepiga situation de nu befinner sig i. 

Sverigedemokraterna har som bekant funnits i riksdagen sedan 2010. Särskilt under den föregående mandatperioden blev det tydligt att ett växande SD ställde till problem för alla som tänkt sig leda en minoritetsregering. 

Andreas Norlén säger bland annat till DN att han trodde att ”det fanns en större beredskap för olika alternativa scenarier i partierna än vad som har varit fallet”. 

– Å andra sidan är det först efter det här valet som den nya situationen har ställts på sin spets i själva regeringsfrågan, eftersom partierna har agerat på ett annat sätt än 2014 och 2010. Det kan vara en förklaring till att partierna inte har tagit höjd för alla tänkbara scenarier, fortsätter han i DN-intervjun.  

Den rekordtröga regeringsbildningen har tvingat talmannen att använda alla tänkbara verktyg i verktygslådan. I veckan meddelande talmannen att nästa statsministeromröstning, den tredje i ordningen, ska ske 16 januari. 

”Mindre praxis att luta sig mot”

Under julledigheten ska Kristersson och Löfven rapportera hur samtalen med övriga partier går. Att två statsministerkandidater jobbar parallellt har inte hänt förut. 

– Ju längre tiden har gått, desto mindre tidigare praxis har det funnits att luta sig emot. Jag har varit tvungen att vidta åtgärder som ingen tidigare talman har gjort. Hela det här upplägget är något som vi inte har sett tidigare, att uppmana två kandidater att ta ledningen i processen parallellt, säger Andreas Norlén till DN. 

Talmannen har varit tydlig med att han vill att regeringsfrågan får sin lösning i den tredje statsministeromröstningen – inte den fjärde. Han har tidigare sagt att en fjärde omröstning skulle präglas av ”stor dramatik”. 

Samtidigt menar somliga bedömare att det bästa är att nomineras i den fjärde omröstningen, eftersom alternativet då är ett extra val. Och ett extra val vill alla partier utom möjligtvis SD undvika. 

”Grannlaga uppgift” att välja sista statsministerkandidaten 

På DN:s fråga om han har funderat mycket på risken att det uppfattas som att han ger den av kandidaterna som nomineras i den fjärde statsministeromröstningen en fördel svarar Andreas Norlén: 

– Min förhoppning är att det här ska lösas i omgång tre, så jag har inte tänkt konkret så mycket på omgång fyra. Men det är klart att om vi skulle stå inför en fjärde omröstning så blir det väldigt laddat och helt avgörande. Jag ser gärna att man undviker den väldiga dramatik och laddning som det skulle medföra. Skulle vi hamna där så blir det  en grannlaga uppgift att välja ut den kandidaten. Det kommer jag i så fall att samråda med partiledarna om.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.