Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Talmannen tar inte upp oppositionsförlag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Nu har riksdagens talman Per Westerberg (M) lämnat besked i den infekterade frågan om brytpunkten i den statliga inkomstskatten.

Under dagens votering vägrade han att ta upp de rödgrönas och SD:s förslag om att stoppa regeringens sänkning.

– Vi socialdemokrater anser att talmannen gör en felaktig bedömning, säger Mikael Damberg, gruppledare för Socialdemokraterna, strax efter beskedet och uppgav att man tänker skicka ärendet vidare till konstitutionsutskottet.

Klockan 16.00 inleddes voteringen i riksdagen.

Inför den hade den av talmannen Per Westerberg beställda rättsutredningen blivit klar.

Riksdagsförvaltningen konstaterar där att de rödgrönas och SD:s förslag om att riva upp regeringens förslag på en skattesänkning för de med inkomster över 36 000 kronor strider mot budgetreglerna.

Utredningens utfall gör talmannen skyldig att vägra att lägga fram oppositionens förslag för omröstning - vilket Per Westerberg också gjorde i sitt anförande i riksdagen.

Redan under onsdagen uppgav talmannen att han kommer att följa rättsutredningen.

– Problemet med den här frågan är hur talmannen än gör kommer det att bli bråk. Det finns inte någon neutral sida här, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Under torsdagen uppgav Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i finansutskottet Dagens Nyheter för att man anser att talmannen agerar partipolitiskt. 

Han har uppgett att man kommer att gå emot talmannen om han väljer att inte ta upp förslaget - då går det vidare till konstitutionsutskottet. Strax efter beskedet uppgav Mikael Damberg uppgav att man planerar att skicka det vidare till KU.

TT skriver att frågan kommer upp för behandling i KU under fredagen, och justeras troligtvis nästa vecka.

Ärendet skickas sedan tillbaka till kammaren för debatt och omröstning och då kan inte talmannen vägra att ta upp ärendet en gång till.

– Det verkar som att partierna verkligen har bundit sig för det här. Det är inte så att man väger för och emot. Man är verkligen nere i skyttegraven, och då är det nog troligt att det kommer tillbaka, säger Jonas Hinnfors.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.