Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förhandlingarna skedde på ö: ”Bara en liten spång dit”

”Ett av de första mötena hade vi en lokal som låg på en liten ö ute i vattnet i skärgården. Det var bara en liten spång dit. Om någon från media upptäcker det så är vi fast”, säger Martin Ådahl (C). Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN
Centerpartiernas Martin Ådahl. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Andreas Norlén får i kväll i Expressen TV:s "Bara Politik". Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vice talman Åsa Lindestam (S). Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Efter en lång och utdragen process får talmannen Andreas Norlén svara på kritiken från vice talmannen.  

– Hon uttryckte det på ett litet olyckligt sätt, det var inte hennes avsikt, säger han i Expressens ”Bara Politik”. 

I programmet berättar Centerns vice partisekreterare Martin Ådahl om förhandlingarna med S som skedde på en hemlig ö i Stockholms skärgård.

Övriga gäster är ledarskribenterna Per Gudmundsson, Svenska Dagbladet, och Anders Lindberg, Aftonbladet, och Lars Adaktusson, KD, och Tomas Tobé, M.

Stefan Löfven  är nominerad som statsminister och omröstningen i riksdagen sker på fredag. 

Det tog över fyra månader, över 130 dagar, att komma fram till den kandidat som riksdagen ser ut att kunna tolerera. 

Regeringsbildningen har inte bara blivit lång i svenska sammanhang – utan även i en internationell jämförelse. 

Norlén har fått både ris och ros

Talmannen Andreas Norlén har fått både ris och ros för sitt sätt att hantera processen. Lugn, avslappnad och lyhörd är några av de positiva omdömena.

Men det finns också andra röster – såsom vice talman Åsa Lindestam (S). 

Hon var Socialdemokraternas kandidat till posten som talman, men blev slagen av M-ledamoten Andreas Norlén.

Hon tycker att det inte hade behövt ta så lång tid om hon varit talman. 

– Jag tror inte att det hade gått så här lång tid om jag hade varit talman. Jag hade nog pressat partierna lite hårdare. Men man gör ju på olika sätt. Och går det här i lås någon gång, så är det ändå bra, sa hon till SVT Gävleborg.

Andreas Norlén svarade på kritiken i onsdagens "Bara Politik" i Expressen TV.  

– Vi resonerade om det där redan i går kväll och vi har haft ett jättefint samtal under hösten. Jag har jobbat nära vice talmännen. Det hon ville ge uttryck för var att vi är olika personer. Men hon hade inte för avsikt att rikta kritik. Vi har varit överens om i princip varje steg under hösten. Hon uttryckte det på ett lite olyckligt sätt som gjorde att det kunde tolkas på det sättet, men det var inte hennes avsikt, säger han. 

Talmannen kan inte peka på något konkret som han hade kunnat göra annorlunda under processens gång. 

– Jag tror många kommer utvärdera den här processen men jag tycker att vart och ett av de besluten som jag tagit hade skäl för sig. Jag kan inte omedelbart se saker som tydligt kunde göras på ett annat sätt, säger han. 

Berättar om förhandlingarna på hemlig ö

Andreas Norlén berättar också att han vid flera tillfällen under hösten har tvivlat på processens utgång. 

– Jag har inte varit säker vid varje tillfälle under hösten att Sverige verkligen kan få en regering. Jag har sett en påtaglig risk för att det blir extra val, säger han. 

Ytterligare en gäst var Centerns vice partisekreterare Martin Ådahl. 

Han berättade om hur långt parterna gick när man förhandlade om en överenskommelse om regeringsbildningen – bland annat att det skedde på en hemlig ö i Stockholms skärgård. Han berättade också om oron över att bli de skulle bli upptäckta.

– Ett av de första mötena hade vi en lokal som låg på en liten ö ute i vattnet i skärgården. Det var bara en liten spång dit. Om någon från media upptäcker det så är vi fast. Då kommer alla belägra den här lilla spången. Men sedan bytte vi lokal, säger han i programmet. 

– Vi bytte platser ett par gånger. Men det visade sig att det är det raka samtalet som är det viktiga i de här förhandlingarna. Kanske inte om lokalerna är trevliga eller inte. 

Kritiken mot M: Gjorde inte tillräckligt

Martin Ådahl är också kritisk till Ulf Kristersson som han menar inte gjorde tillräckligt för att nå ett samarbete. 

– Tyvärr gjorde inte Moderaterna fullt ut vad som krävdes för att få med någon form av blocköverskridande stöd. Varken att få över S eller MP. Det hade inneburit att vi kommer bli helt beroende av SD. Då måste vi fundera på en annan lösning, säger han. 

Hur tror du samarbetet påverkar Centerns väljaropinion? 

– Det vet jag inte alls. Å ena sidan har vi en massa människor som verkligen har fruktat att vi bara ska vika ner oss för SD, å andra sidan har du väljare som tycker att det är jobbigt att alliansen inte kunde klara av det här. Jag tror att vi har stora möjligheter att växa som en oberoende stark liberal kraft. Där kan vi möta många väljare. 

Till Svenska Dagbladet säger Ådahl att han hoppas att Moderaterna inte kommer att sälla sig till Vänsterpartiet för att fälla regeringsöverenskommelsens reformer i riksdagen.

– Jag hoppas verkligen inte att Moderaterna skulle vilja vara Vänsterpartiets "nyttiga idiot" och fälla stora viktiga marknadsreformer för Sveriges näringsliv tillsammans med V, och dessutom skapa ett extraval bara något år före valet 2022, säger han till SvD och fortsätter: 

– Avtalet gäller punkt slut. Det kommer att genomföras och vi kommer att bevaka det. Vi tar inga tomma hot.

Säsongsstart för "Bara Politik"

Bara Politik rivstartar den här veckan på grund av det dramatiska läget i svensk politik, och det blir två avsnitt. Kvällens program är säsongspremiär också kommer ytterligare sänds ett specialavsnitt på fredag med anledning av statsministeromröstningen i riksdagen. 

– Precis som tidigare kommer tittarna få möta företrädare för partierna som kommer att avkrävas raka svar i livesändning, men också delar där vi kan grotta ner oss i en specifik fråga eller skede med gäster som kan göra analyser och prata mer fritt, säger programledaren Karolina Skoglund.

Övriga gäster i onsdagens program var ledarskribenterna Per Gudmundsson, Svenska Dagbladet, och Anders Lindberg, Aftonbladet, och Lars Adaktusson, KD, och Tomas Tobé, M.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!