Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Talmannen: Därför får Åkesson inte sondera

Talmannen understryker att hans utgångspunkt är att behandla alla partier lika och rättvist. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson har inte fått ett sonderingsuppdrag. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Jag kan inte se att det skulle vara så fruktbart att han fick ett sonderingsuppdrag”, säger Andreas Norlén. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf fick sondera sina drömregeringar men Jimmie Åkesson har inte fått ett sonderingsuppdrag av talmannen. 

Nu förklarar Andreas Norlén varför SD-ledaren inte är aktuell.

– Inget av de andra partierna vill bilda regering med honom, säger talmannen.

Först Ulf Kristersson, sedan Stefan Löfven och sist Annie Lööf. Alla tre har fått talmannens uppdrag att sondera en möjlig regering under hösten – och samtliga kastade till slut in handduken, innan Löfven förra veckan föreslogs som statsminister.

Trots att Jimmie Åkesson leder Sveriges tredje största parti har han inte fått sonderingsuppdraget av Andreas Norlén. Nu förklarar talmannen hur han har resonerat.

– När det gäller frågan om Jimmie Åkesson borde få ett sonderingsuppdrag kan man konstatera att inget av de andra partierna vill bilda regering med honom. Det har de uttryckligen sagt. Jag kan inte se att det skulle vara så fruktbart att han fick ett sonderingsuppdrag, säger Andreas Norlén.

Jimmie Åkesson har inte bett om att sondera

Jimmie Åkesson har inte heller bett talmannen om att få uppdraget, till skillnad från Annie Lööf.

– När det gäller Annie Lööfs uppdrag menade hon att det fanns regeringsalternativ som inte var tillräckligt prövade. Jimmie Åkesson å andra sidan har inte gett uttryck för att han ser något ytterligare regeringsalternativ som borde undersökas, utan hans huvudalternativ som han har gett uttryck för offentligt är en M+KD-regering. Det finns inget ytterligare alternativ som han har sagt att man borde undersöka som inte redan är undersökt, säger Andreas Norlén.

Talmannen understryker att hans utgångspunkt är att behandla alla partier lika och rättvist.

– Sverigedemokraterna deltar på samma villkor som alla andra i gruppledarträffar som jag har, riksdagsstyrelsens arbete och utskotten. När jag har talmansrundor träffar jag självklart också Jimmie Åkesson och då tar jag emot partiledarna efter partiets storleksordning. Då kommer Åkesson som nummer tre. 

Talmannen: Om Jimmie Åkesson ber mig ska jag ta ställning till det

När det gäller regeringsbildningen handlar det dock om att vidta åtgärder som kan ”uppfattas som lämpliga, meningsfulla och förankrade hos partiledarna”, menar Andreas Norlén.

– Det är partierna som avgör vem som blir Sveriges statsminister genom hur de röstar i kammaren. Det innebär att jag måste lyssna på vad partiledarna säger till mig och vilka synpunkter de har på processen.

Kan Jimmie Åkesson få sondera möjligheterna att bilda en regering med SD, M och KD om processen har gått vidare och han ber om det?

– Han har inte kommit med något sådant förslag. Men om han skulle göra det skulle jag förstås få ta ställning till det då. Men som det är nu har jag valt att inte ge något mer sonderingsuppdrag, jag upplever att det är för vagt och oprecist i det här läget. Nu vill jag ha tydliga deadlines för statsministeromröstningar och har valt den metoden i stället. Mitt fokus är på omröstningen om Stefan Löfven, säger Andreas Norlén.

Expressen har sökt Jimmie Åkesson för en kommentar.