Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Talmannen ångrar sitt beslut: ”Det var alldeles fel”

Di Weekends Andreas Johansson berättar om veckans nummer.
Talmannen Andreas Norlén.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredagens nummer av Di Weekend.

Talmannen Andreas Norlén ångrar sitt beslut att ge Stefan Löfven och Ulf Kristersson så lång tid under regeringsbildningsprocessen i vintras. 

– Det var alldeles fel, säger han nu i en stor intervju i Di Weekend. 

Samtidigt avslöjar han att historien om hur Sverige till slut fick en regering kan bli en bok framöver. 

”Från doldis till folkkär”, står det på veckans omslag av Di Weekend som distribueras i morgon fredag. 

Reportern Johanna Saldert har mött talmannen Andreas Norlén för en stor intervju.

Han medger bland annat att han med facit i hand hade gjort ”vissa saker annorlunda” i samband med regeringsbildningsprocessen efter valet för ett år sedan. 

– Betänketiden i början var frikostig. Jag trodde två veckor till först Ulf Kristersson och sedan lika mycket till Stefan Löfven skulle räcka. Någon av dem blir det och sedan är det klart, tänkte jag. Det var alldeles fel, säger han. 

Vad hade varit en effektiv betänketid?

– Kanske en vecka. Mer än så hade nog inte behövts för att komma fram till att läget var så låst som det var. Definitivt inte fyra som det nu blev. Men preludier är nödvändiga i alla processer, och någonstans måste man börja samtala. 

Just detta har Andreas Norlén vid flera tillfällen kritiserats för. 

Fredagens Di Weekend.

Vice talmannen Åsa Lindestam sa till exempel redan i januari: 

– Jag tror inte att det hade gått så här lång tid om jag hade varit talman. Jag hade nog pressat partierna lite hårdare. Men man gör ju på olika sätt. Och går det här i lås någon gång, så är det ändå bra.

I Di Weekend berättar han också att de fullmatade svarta anteckningsböcker som ligger inlåsta i ett kassaskåp i tjänsterummet i riksdagshuset kan resultera i en bok. 

– Jag skulle vilja ge min version av händelseförloppet, men den kan inte skrivas för nära inpå och inte så länge som jag är talman. Jag kan heller inte avslöja vad som sades mellan fyra ögon. 

Uppdatera dig på de senaste ekonominyheterna.