Bakhåll och attacker väntar de svenska styrkorna, enligt en talibanledare i Afghanistan. Foto: Jesper Huor/Scanpix
Bakhåll och attacker väntar de svenska styrkorna, enligt en talibanledare i Afghanistan. Foto: Jesper Huor/Scanpix

Talibanledare: Svenskar kommer att dö

Publicerad
Uppdaterad
Bakhåll och självmordsattacker väntar den svensk-finländska Isaf-styrkan i norra Afghanistan, säger en talibanledare i en exklusiv intervju för TT:s Jesper Huor och Enayat Najafizada.
- Hämnden kommer. Svenskar kommer att dödas, hotar han.
Det är en arkaisk värld, landsbygden väster om Mazar-i-Sharif.
Åsnor och kameler trafikerar stigarna. Mango, potatis och bomull växer under en brinnande sol. Men det är svårt att njuta av landskapet i byarna nära talibanernas basområde Charbolak. Sedan svensk trupp överfölls och svarade med att döda tre gerillasoldater befaras mer våld. Vägen till Shibargan patrulleras av pansarfordon och bland bönderna växer skräcken för att hamna i skottlinjen.

Brinnande tro

Jag, den afghanske kollegan Enayat Najafizada och våra pashtunska ledsagare färdas med bil, motorcykel och till fots. Mötesplatsen ändras flera gånger, vi dirigeras än hit, än dit, med kodspråk på mobil.
Talibanernas misstänksamhet är befogad. Liksom vår oro. Båda parter tar risken att gå i en fälla. Men till sist möter vi honom, gerillans andreman i Balkh under ledaren mawlawi Shukor. I den här texten kallas han Zamir.
- Välkomna, säger talibankommendanten.
Zamir, en senig man i 40-årsåldern, sitter i skräddarställning på det trampade jordgolvet. Ansiktet är invirat i en grön sjal. Under den skymtar två hårda ögon – och en färgglad pashtunsk hatt. En kalasjnikov står lutad mot väggen.
- Ni måste förstå detta: vi är afghaner och muslimer. Tron brinner i våra hjärtan och vi kommer aldrig att foga oss under utländsk vapenmakt. Hellre dör vi martyrdöden.

Självmordsbombare

Vad vill ni?
- De utländska soldaterna är inte här för att hjälpa oss utan för att ställa afghan mot afghan, för att plundra oss, tortera oss på Guantanamo, döda oss och förgifta vår tro. De måste lämna landet. Vi ska driva iväg dem.
Hur många är ni och vilka vapen har ni?
- I Charbolak? Fler än 60. Men det varierar, folk kommer och går, vi rör ständigt på oss. De flesta är som jag från trakten, men här finns också män från Kandahar, Helmand och Kunduz. Vi har kalasjnikovs, raketgevär och minor. Samt självmordsbombare.
Agerar ni självständigt eller på order från ledningen?
- Ibland har vi kontakt med talibaner i Afghanistan och Pakistan, via mobil och sändebud. Mulla Omar beslutar i övergripande frågor.

"Ta hem era soldater"

Talibanerna i Balkh uppges smuggla droger och rånmörda civila, stämmer det?
- Nej, nej! Vi angriper aldrig civila muslimer. Och vi svälter hellre ihjäl än stjäl en enda potatis från en bonde. Därför har vi folkets stöd. Däremot finns falska talibaner, kriminella som agerar i vårt namn. De ger oss dåligt rykte, drar skam över det heliga kriget.
Kommentar till striden med den svenska styrkan i förra veckan?
- Tre av oss blev martyrer. Men hämnden kommer – kanske inte i dag eller i morgon eller nästa vecka, men den kommer. Svenskar kommer att dödas. Men just nu är vårt mål att sabotera valet.
Vad har ni för budskap till det svenska folket?
- Ta hem era soldater, era unga män. Ni har inget att hämta här, bara död. Men om ni kommer utan vapen för att bygga upp vårt fattiga, härjade land är ni välkomna. Om ni är muslimer.

En handlingens man

Zamirs röst är skarp och gäll, meningarna uttalas i stackato. Ofta talar han i smattrande slagord. Andra gånger sänker han rösten. Hela tiden finns där en underliggande, liksom opersonlig vrede. Ordvalen tyder på att han är bonde och soldat, utan vare sig religiös eller världslig utbildning. En handlingens man, inte ordets.
 Vad krävs för att ni ska lägga ner vapnen?
- Att de otrogna soldaterna reser hem. Och att president Hamid Karzai delar makten med oss. Men vi fattar inte beslut om sådant. Det gör amir al-mu'minin ("de troendes härförare") mulla Omar, säger kommendanten.
TT mötte talibanledaren på hemlig plats, i en pashtunsk by där talibanerna har anhängare, några timmars resa från Mazar-i-Sharif, där svenska-finländska Isaf-styrkan har sin bas.

Jesper Huor/TT Enayat Najafizada/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag