Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Talibanernas krav: Presidentens avgång

Medlemmar i Afghanistans säkerhetsstyrkor och lokala miliser i Shibergan-staden den 22 juli.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
En soldat patrullerar vid en detonerad bilbomb i Nagarharprovinsen den 21 juli.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Talibanernas talesperson Suhail Shaheen.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Talibanerna tar över snabbt i Afghanistan, sedan USA nästan helt lämnat landet.

Nu ställer islamistgruppen ett krav för att lägga ner vapnen: president Ashraf Ghani måste avgå.

I tisdags skickades flera raketer mot presidentpalatset i Kabul, där presidenten Ashraf Ghani skulle hålla tal inför storhelgen Eid al-Adha.

Ingen skadades och ingen har heller tagit på sig ansvaret för attacken. Men oroligheterna har tilltagit markant i det centralasiatiska landet den senaste tiden.

Sedan USA:s militära styrkor nästan helt lämnat Afghanistan har talibanerna snabbt avancerat. Enligt AP kontrollerar islamistgruppen ungefär hälften av landets distriktscentrum. De har inte tagit över några provinshuvudstäder än – men kommer allt närmare många av dem.

USA oroade

Samtidigt har de stängt ner 40 radiostationer i de områden de kontrollerar, och de kanaler som ändå får sända tillåter ingen musik och inga kvinnor, uppger Expressens Magda Gad.

USA ska vara helt ute ur landet före den 11 september, 20 år efter att kriget inleddes. Den amerikanske generalen Mark Milley uppgav tidigare i veckan att gruppen har ett momentum och att det är möjligt att de tar över hela Afghanistan.

– Men det sista kapitlet är inte skrivet, säger han enligt AP.

Men nu säger Suhail Shaheen, talesperson för talibanerna, till AP att det inte nödvändigtvis är målet. Det viktigaste är att president Ashraf Ghani avgår och att en ny regering tillträder.

– Vi tror inte på maktmonopol, helt enkelt för att de regeringar som försökt skaffa sig ett monopol här inte har lyckats. Vi vill inte upprepa det.

”Ingen vill ha inbördeskrig”

Enligt honom har talibanerna medvetet inte försökt erövra Kabul eller några provinshuvudstäder. Förhandlingar har varit en bättre strategi för gruppen, menar han.

– Distrikten som har tillfallit oss gjorde det genom förhandling med folket. Inte genom strider.

Många oroar sig för att kvinnors rättigheter kraftigt ska inskränkas om talibanerna tar kontrollen över landet.

När de hade makten för 20 år sedan var landet satt i kaos, med inbördeskrig, offentliga avrättningar och grova övergrepp på kvinnor.

Enligt Suhail Shaheen vill talibanerna inte ha något inbördeskrig i dag.

– Ingen vill ha det, inklusive mig, säger han till AP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.