Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Talibanerna omringar Kabul – nu avgörs stadens framtid

Därför blossade oroligheterna i Afghanistan upp.
Här flyr regeringstrupperna över bron, efter att Mazar-i-Sharif intagits av talibanerna.
Talibanerna erövrade på lördagen provinshuvudstaden Mazar-i-Sharif – där Sverige hade trupper i nästan 20 år, säger en afghansk politiker, enligt AP.
Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Talibanerna rycker fram. Här håller några krigare vakt i staden Ghazni, nära Kabul.
Foto: GULABUDDIN AMIRI / AP/ TT
Talibanerna har tagit kontroll över alla större städer i Afghanistan utom tre.
Foto: SIDIQULLAH KHAN / AP/ TT
Afghanistans president Ashraf Ghani talar till nationen.
Foto: Skärmdump / Skärmdump
Foto: RAHMAT GUL / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Talibanerna visar triumferande bilder och filmer sedan de erövrat den strategiskt viktiga provinshuvudstaden Mazar-i-Sharif.

De visar hur regeringstrupper flyr undan rebellerna – och hur talibankrigare går omkring inne i en generals lyxiga hus.

Nästa strid står om huvudstaden Kabul som är praktiskt taget omringad av talibanernas styrkor.

Samtidigt skickar USA:s president Joe Biden tillbaka 5 000 soldater till Afghanistan och varnar för ”snabbt och hårt” motstånd om amerikanska intressen attackeras. 

Talibanernas offensiv har accelererat under de senaste dagarna. Terroristgruppen har under lördagen kontroll över mer än två tredjedelar av Afghanistan. 

I områden där talibanerna tar kontrollen får kvinnor lämna sina jobb, rapporterar Reuters. 

Talibanerna erövrade på lördagen Mazar-i-Sharif, huvudstad i provinsen Balkh och landets fjärde största stad, säger Abas Ebrahimzada, parlamentsledamot i Balkh, enligt AP. Sverige hade trupper i den strategiskt viktiga staden i nästan 20 år.

Han säger att regeringstrupperna kapitulerade först, vilket fick också de regeringsvänliga miliserna att ge upp när talibanerna attackerade, rapporterar AP.

Talibanerna sprider bilder på sin seger över världen. De visar hur regeringstrupper flyr över en bro in till grannlandet Uzbekistan. Den afghanske journalisten Bilal Sarwary har lagt ut en video på Twitter och skriver:

”Regeringsstyrkor flyr in i Uzbekistan över bron efter att ha flytt från staden Mazar-i-Sharif. Det är inte klart om den uzbekiska regeringen kommer att ge dem tillstånd.”

https://twitter.com/bsarwary/status/1426611782265839622

Bilal Sarway har också lagt ut en video som visar hur talibankrigare promenerar omkring i general Abdul Rashid Dostums luxuösa hus. De vräker sig i de guldskimrande fåtöljerna, de undersöker de likaledes gyllene kaffeserviserna. General Dostum är en tidigare ”krigsherre” och vicepresident.

https://twitter.com/bsarwary/status/1426624176073367554

I den stora staden Kandahar gick beväpnade talibaner in på banken Azizi Banks kontor och sade åt nio kvinnliga anställda att gå hem – med uppmaningen att någon av deras manliga släktingar skulle ta över deras sysslor, rapporterar Reuters. 

– Det är väldigt konstigt att inte tillåtas arbeta, men det är vad det är, säger Noor Khatera, en av kvinnorna som tvingades lämna banken, till Reuters. 

På fredagen föll provinshuvudstäderna Lashkar Gah och Pul-e Alam, vilket var ett hårt slag för regeringen. Talibanerna har sedan tidigare även kontroll över Kandahar och Herat, landets näst största och tredje största stad. Och på lördagen föll Mazar-i-Sharif, den fjärde största staden, i deras händer.

Talibanerna står nu drygt en mil söder om Kabul efter att de intagit Char Asyab-distriktet – och huvudstaden är därmed näst intill omringad av deras styrkor, rapporterar AP. 

Dagen kan därmed bli avgörande för Kabuls framtid, rapporterar Expressens korrespondent Magda Gad som är på plats i Kabul.

Under lördagen kom också uppgifter om amerikanska flygattacker utanför Kabul. Attackerna har riktats mot talibaner vid strategiska lägen i närheten av huvudstaden.

https://twitter.com/gad_media/status/1426454077412679681

I ett tal till nationen under lördagen meddelar Afghanistans president Ashraf Ghani att man tänker mobilisera om regeringsstyrkorna. 

– I rådande läge är det vår högsta prioritet att mobilisera om försvars- och säkerhetsstyrkorna, säger han enligt AFP.

Talibanerna har krävt att presidenten ska avgå, men beskedet på lördagen tyder på att han inte har några planer på att följa uppmaningen.

Presidenten öppnar även för samtal med alla parter i konflikten, rapporterar Sveriges Radio.

https://twitter.com/gad_media/status/1426483352836743170

Samtidigt flyr civila från hela landet in till Kabul i hopp om att komma undan talibanerna. Enligt AFP har tiotusentals civila sökt skydd under de senaste veckorna och det råder nu en stämning av förvirring och rädsla inne i huvudstaden. 

– Vi vet inte vad som händer, säger en invånare till AFP.

Talibanernas avancemang i Afghanistan, där röda territorier utgör talibankontrollerade områden. Kartan är sammanställd av Long War Journal och uppdaterad under lördagsmorgonen.
Foto: Long War Journal / Long War Journal

Magda Gad: ”Kapitulerar i tanken”

Magda Gad vittnar om en allt mer ansträngd situation i huvudstaden. Många civila är nu osäkra på om de ens kan stanna kvar i Kabul. 

”Civila försöker antingen fly, stänger av för att de inte orkar känna eller kapitulerar i tanken”, skriver hon på Twitter. 

https://twitter.com/gad_media/status/1426362843968966663

Evakuerar ambassadpersonal

USA och Storbritannien har skickat trupper för att evakuera sina medborgare som befinner sig i landet. Flera andra länder följer nu deras exempel och agerar för att snabbt kunna ta hem sina medborgare. På fredagskvällen kom beskedet att Norge, Danmark och Tyskland stänger sina ambassader i Kabul och evakuerar sin personal. Samtidigt meddelade svenska UD att de arbetar intensivt med att garantera sina medarbetares säkerhet – men att en evakuering av ambassaden inte är aktuell i nuläget. 

”Vår bedömning är att den just nu kan vara fortsatt öppen. Vi planerar dock naturligtvis för olika scenarier inklusive om situationen blir ohållbar”, skriver UD i ett mejl till Expressen. 

Enligt AFP har personal vid USA:s ambassad fått order om att bränna upp och förstöra känsligt material, papper och flaggor. 

https://embed.radioplay.io/?id=87564&country_iso=se

PROVINSHUVUDSTÄDER SOM FALLIT

Följande städer har under de senaste dagarna fallit i talibanernas våld. (Provins)


6 augusti – Zaranj (Nimruz)

7 augusti – Sheberghan (Jowzjan)

8 augusti – Sar-i-Pul (Sar-i-Pul)

8 augusti – Kunduz (Kunduz)

8 augusti – Taluqan (Takhar)

9 augusti – Aybak (Samangan)

10 augusti – Pul-i-Khumri (Baghlan)

10 augusti – Farah (Farah)

11 augusti – Fayzabad (Badakhshan)

12 augusti – Ghazni (Ghazni)

12 augusti – Herat (Herat)

12 augusti – Kandahar (Kandahar)

12 augusti – Qala i Naw (Badghis)

13 augusti – Pul-e Alam (Logar)

13 augusti – Lashkar Gah (Helmland)

Följ med in på den talibankontrollerade basen i Andar

CNN:s korrespondent Clarissa Ward får exklusivt tillträde – möter talibanledare.

TV: ”Fruktansvärt tungt för civilbefolkningen just nu”

Klas Bjurström, senior strategisk rådgivare på SAK, om läget i Afghanistan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.