BRÆNDE KORANEN. Pastorn Terry Jones (tv) översåg när kollegan Wayne Sapp (th) brände ett exemplar av koranen det slutade med katastrof. Foto: Paul J. Richards/AFP
BRÆNDE KORANEN. Pastorn Terry Jones (tv) översåg när kollegan Wayne Sapp (th) brände ett exemplar av koranen – det slutade med katastrof. Foto: Paul J. Richards/AFP

Talibanerna hotar med nya attacker

Publicerad
Uppdaterad
NEW YORK/STOCKHOLM. Det var exakt detta många fruktade och varnade för när pastor Terry Jones sa att han tänkte bränna koranen.
Men den 20 mars gjorde han det likafullt.
Det dröjde inte ens två veckor innan minst elva personer fick betala med sina liv, däribland FN-svensken Joakim Dungel.
Talibanerna tog i natt på sig ansvaret för gårdagens attack och hotade samtidigt med nya anfall.
USA:s befälhavare i Afghanistan David Petraeus varnade för det. President Barack Obama likaså. Koranbränningen riskerade kosta amerikanska eller andras liv.
Det fick pastor Terry Jones att i september ställa in sitt planerade bokbål i Gainesville, Florida där han har sin lilla kyrka, Dove World Outreach Center. Församlingen är på bara runt 50 personer.
Jones hade tänkt anordna bokbålet den 11 september, årsdagen av terrorattackerna. Sedan blev det tyst kring pastor Jones. Men den 20 mars anordnade han en rättegång nere i Florida. Koranen ställdes inför rätta, anklagad för att uppvigla till "mord, våldtäkt och terroristaktiviteter".
Koranen befanns skyldig och "avrättades" med bränning. En kollega till Jones lade ett bensinindränkt exemplar av koranen i en metallbehållare och tände på.

Del av våldskampanj

Detta fick inte mycket uppmärksamhet i USA. Men i Afghanistan fick det desto större publicitet. Och det tände den vrede som i går exploderade i Mazar-i-Sharif och som kostade fyra afghaner och minst sju FN-anställda livet, däribland 33-årige svensken Joakim Dungel.
Gårdagens attack verkar dock ha varit planerad och talibanerna tog i natt på sig ansvaret. Enligt nyhetsbyrån AFP, kallar talibanerna angreppet för ett första steg i en större våldskampanj.
- Det verkar ha varit så att man har tagit upp frågan under fredagsbönen, säger Sveriges Afghanistanambassadör Torbjörn Pettersson.

FN bland de mest hotade

- Tyvärr är det ett land där grupper som vill kan mana till den här typen av reaktioner mot det som uppfattas som kränkningar av deras religion.
- FN är en synlig representant för det internationella samfundet. De mest hotade är vanligen militära anläggningar, men efter dem är FN den mest hotade.
Attacken fördömdes i går av både USA:s president Barack Obama och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Känner ingen ånger

Och mannen som med sin koranbränning provocerade fram reaktionen i Afghanistan tycker sig ha fått ytterligare bekräftelse att islam är en våldets religion.
- USA:s regering och FN måste vida omedelbara åtgärder. Vi måste hålla de länder och de personer ansvariga för vad de gjort och för deras ursäkter till att stödja terrorhandlingar, säger han i ett uttalande.
Men någon ånger känner han inte.
- Vi är förfärade över nyheten, men vi känner oss inte ansvariga för vad som hänt, sa han i går.
När Expressen intervjuade honom i september i fjol så fick han frågan vilket ansvar han skulle känna om hans bokbränning leder till våldshandlingar och död.
- De hade ursäkter när de genomförde terrorattacken den 11 september också, svarade han.
- Om något händer så är det deras fel. Inte vårt.
Då var det bara spekulationer. Det är det inte längre.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag