Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Talibanerna återinför dödstraff och stympningar

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Talibanledaren Mullah Nooruddin Turabi.
Foto: FELIPE DANA / AP/ TT
Talibanernas tidigare skräckvälde där lagbrott straffades med avrättningar och stympningar av händer kommer åter att träda i kraft i Afghanistan.
Foto: FELIPE DANA / AP/ TT

Talibanernas tidigare skräckvälde där lagbrott straffades med avrättningar och stympningar av händer kommer åter att träda i kraft i Afghanistan.

Det säger talibanledaren Mullah Nooruddin Turabi.

– Ingen ska komma och säga åt oss hur våra lagar ska se ut, säger Mullah Nooruddin Turabi till nyhetsbyrån AP.

Talibanernas grepp om Afghanistan stramas åt.

Talibanledaren Mullah Nooruddin Turabi, som en gång i tiden var med att starta rörelsen, men som också var instrumentell av talibanernas radikala tolkning av de religiösa texterna säger att landet nu kommer se en återgång till tidigare lagar.

Talibanledaren: ”utformar lagarna enligt Koranen”

Han berättar för nyhetsbyrån AP att talibanerna kommer återinföra avrättningar och stympningar av händer, om än inte publika sådana, vilket var fallet under deras tidigare tillfälle vid makten i slutet av 90-talet. Då utfördes straffen på bland annat Kabuls idrottsarena, inför publik.

– Alla kritiserade oss för våra straff som vi utförde på arenorna, men vi har aldrig sagt något om andras straff och lagar, säger Mullah Nooruddin Turabi till AP.

– Ingen ska komma och säga åt oss hur våra lagar ska se ut. Vi kommer följa islam och utforma våra lagar enligt Koranen, fortsätter han.

Talibanernas brutala straff

När talibanerna tidigare var vid makten var Turabi minister för främjande av dygd och förebyggande av last, motsvarande ett religiöst Gestapo. Typiska straff som utfördes under hans översyn var avrättning medelst skjutvapen mot huvudet för mord, och avhuggna händer för tjuvar. Den som som straffades för ett motorvägsrån fick se sig mista både en hand och en fot.

Kaos i vården efter talibanernas återkomst

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.