Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Talibaner till Norge på officiellt besök

Talibanledaren Mohammad Hasan Akhund.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Nästa vecka kommer representanter från talibanrörelsen på ett officiellt besök till Norge, skriver NRK.

Besöket är det första i väst sedan maktövertagandet i Afghanistan i somras.

Enligt NRK:s uppgifter ska talibanerna möta den politiska ledningen i det norska utrikesdepartementet. De norska företrädarna, sannolikt statssekreterare Henrik Thune, väntas då ta upp frågor om kvinnors rättigheter.

Talibanerna kommer förutom det också att träffa andra länders diplomater, samt representanter för det afghanska civilsamhället som i dag lever i exil.

På agendan står bland annat den mycket svåra situationen i Afghanistan. Den ekonomiska krisen, svår torka samt konflikten gör att den humanitära krisen beskrivs som en av världens värsta.

– Vårt folk på marken och våra partners ser hur tragedin bara fortsätter i landet. Utmärglade fyraåringar som bara vägar nio kilo, har FN:s nödhjälpschef Martin Griffiths tidigare sagt.

Det var i augusti förra året som talibanerna tog över makten i Afghanistan. Sedan dess har situationen i landet förvärrats, och kvinnors rättigheter har begränsats. Kvinnor har uteslutits från det nya styret, tv-kanaler har fått påbud om att sluta visa program med kvinnliga skådespelare och flickor hindras i stor utsträckning från att gå i skolan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.