Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Talibaner spionerar på soldat-anhöriga

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jonte Wentzel

Svenska soldater som ringer eller skickar sms hem till familjen i Sverige från Afghanistan riskerar att få sina samtal avlyssnade av talibaner. 

I ett fall fick en dotter till en soldat ett "otäckt samtal". 

Strax innan hade hon fått ett sms från sin pappa i Afghanistan.

Försvarsmakten har vid flera tillfällen utrett misstankar om hot mot anhöriga till soldater och officerare som tjänstgör i Afghanistan. Oftast har det handlat om anonyma samtal som anhöriga uppfattat som obehagliga.

Mobilerna avlyssnas

 För fyra månader sedan fick underrättelseenheten på den svenska campen Northern Light vid Mazar-i-Sharif en ny larmrapport som visar att svenska soldaters mobiler avlyssnas i Afghanistan.

 Av en underrättelserapport till högkvarteret i Stockholm framgår att dottern till en soldat fått ett ”otäckt samtal”.

 En soldat hade skickat ett sms till sin dotter från sin privata mobiltelefon. Bara några timmar senare fick hon ett samtal som skrämde henne.

 Pappan och dottern uppfattade båda att samtalet hade koppling till hans tjänstgöring i Afghanistan.

Gick ut med varningar

 – Mobiltelefonnätet i Afghanistan är inte säkert. Det avlyssnas förmodligen av både främmande makt och sådana som vill de svenska soldaterna illa. Det finns exempel på hur den informationen använts för att ringa eller skicka meddelanden till personer som vår personal ringt upp i god tro från sin privata mobiltelefoner, säger Roger Magnergård, Försvarsmaktens presschef.

 Händelsen med samtalet till soldatens dotter ledde till att den svenska underrättelseenheten i Mazar-i-Sharif gick ut med nya varningar till sin personal om riskerna med mobiltelefoner.

Använder oregistrerade kontantkort

 De svenska trupperna får sedan en tid rådet att enbart använda oregistrerade kontantkort när de ringer från sina privata mobiler hem till Sverige.

 Anhöriga i sin tur har ombetts att också bara använda oregistrerade kontantkort för sådana samtal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.