Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Talibanen: Flyktingvåg om vi inte får bistånd

Shafi Azam.
Foto: TORSTEIN BOE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Delegationen för talibanregeringen landade i Norge i fredags.
Foto: TERJE BENDIKSBY / AP TT NYHETSBYRÅN

En talesperson för talibanerna varnar om en ny migrationsvåg till Europa – om Afghanistan inte får bistånd.

– Inte på grund av politiska dispyter, utan på grund av ekonomiska problem, säger representanten Shafi Azam till Verdens Gang.

Han vädjar samtidigt till europeiska länder att öppna sina ambassader och ”bevaka problemen på nära håll”.

En delegation för Afghanistans talibanregering har varit i Norge för samtal med representanter för landets utrikesdepartement och diplomater från flera andra länder. 

På mötets sista dag intervjuades en talesperson för regimen, Shafi Azam, av norska Verdens Gang.

Han beskriver mötet som positivt. Han säger också att talibanerna vill att europeiska länder ska återöppna sina ambassader i Afghanistan.

Andra deltagare i mötet har meddelat att talibanerna behöver genomföra förändringar för att något sådant ska ske. Och på frågan om vilka krav regimen kan gå med på är svaret:

– Varje krav som möter islamiska värderingar och vårt lands nationella intresse. Ingenting står över det, säger Shafi Azam till VG.

”En ny migrationsvåg”

Talespersonen varnar också för vad Europa kan vänta sig om det internationella samfundet inte börjar ge bistånd till Afghanistan.

– Nu jobbar talibanerna med ett stort ekonomiskt projekt för att få ekonomisk stabilitet till landet. Om inte det internationella samfundet stöttar det eller kommer med ekonomisk press mot landet kommer vi att få en ny migrationsvåg. Inte på grund av politiska dispyter, utan på grund av ekonomiska problem, säger Azam till VG.

Delegationen från talibanregeringen som kom till Norgemötet bestod av 15 män. Bland dem fanns utrikesminister Amir Khan Muttaqi, justitieminister Abdul Hakim Sharie och rådgivaren Anas Haqqani – vars bror är efterlyst av FBI som ”global terrorist”, enligt Dagbladet.

Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt har uppgett att mötet inte innebar en legitimering av talibanstyret.

Alternativet till att engagera dem nu är en förvärrad humanitär kris och möjlig samhällskollaps. Det kommer att få fruktansvärda konsekvenser för den afghanska befolkningen först och främst”, skrev hon i en debattartikel som VG publicerade på lördagen.

Se mer

Hade talibanerna fått precis som de ville hade skyltdockorna förbjudits helt, men efter protester från affärsidkare blev kompromissen att de fick vara kvar så länge huvudena sågas av.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.